Dėl A. Čekuolio į žurnalistų etikos sargus kreipėsi Seimo narys Žilvinas Šilgalis.

Komisijos nuomone, A. Čekuolis pažeidė 32-ą etikos kodekso straipsnį. Pagal jį, žurnalistas neturi reklamai naudoti savo vardo, atvaizdo ir balso, išskyrus tuos atvejus, kai tokia reklama siekiama socialinių arba humanistinių tikslų.

„Priėjome išvados, kad žurnalistas negali užsiimti jokiu kitu darbu, išskyrus savo žurnalistinę veiklą“, – DELFI sakė LŽLEK pirmininkas Linas Slušnys.

Pasak L. Slušnio, komisijoje diskusijų dėl A. Čekuolio būta daug. Žurnalistas gynėsi dalyvavęs ne reklaminėje, o socialinėje akcijoje. Sumaišties įnešė ir Vyriausios rinkimų komisijos išvada, kad VAE reklama turi agitacijos požymių, tačiau bausti nėra kaip.

Vis dėlto komisija nusprendė, kad A. Čekuolio pasisakymai apie VAE atitinka reklamos požymius.

DELFI primena, kad panašiai dėl A. Čekuolio buvo pasisakiusi ir Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisija. Šios komisijos nuomone, naudojant A.Čekuolio autoritetą VAE reklamoje manipuliuojama žiūrovais.

Reklamą su A. Čekuoliu ne kartą svarstė ir Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) taryba. Taryba atsisakė kreiptis į LŽLEK. Vietoje to nuspręsta inicijuoti diskusiją dėl „dviprasmiškų“ etikos kodekso nuostatų.

Pats A. Čekuolis visą laiką teigė pinigų už Visagino AE projekto palaikymą negavęs. Jis tvirtino išsakęs savo pilietinę poziciją.

LŽLEK – viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų savitvarkos institucija, 15 komisijos narių skiria visuomeninės institucijos. Komisija rūpinasi žurnalistų profesinės etikos ugdymu, nagrinėja jų padarytus profesinės etikos pažeidimus, nagrinėja žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų ar leidėjų tarpusavio ginčus dėl Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso pažeidimų. Į LŽLEK gali kreiptis visi suinteresuoti asmenys.

Šiuo metu LŽLEK dar priklauso Inga Abramavičiūtė, Leonas Remeika, Aušvydas Belickas, Marytė Kontrimaitė, Viktoras Trofimišinas, Artūras Matusas, Mindaugas Nastaravičius, Laima Abromaitytė, Sigitas Židonis, Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Tautvydas Musteikis, Vidas Mačiulis, Aistė Žilinskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (457)