Tai, kad A. Čekuolis, būdamas žurnalistu, reklamuoja VAE, antradienio LRT tarybos posėdyje klausimą kėlė tarybos narė Eglė Pranckūnienė.

„Nerandame, ką formaliai A. Čekuolis būtų pažeidęs. Antra, jis neetatinis autorius. Būtų galima A. Čekuoliui pareikšti pastabą, kita vertus, pilietis turi teisę turėti nuomonę ir ją pasakyti“, - E. Pranckūnienei aiškino LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevčius.

A. Siaurusevičiaus teigimu, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija A. Čekuolio klausimo nesvarstė, o Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisijos pozicija tėra vienos visuomeninės organizacijos nuomonė. Minėta komisija yra pareiškusi, kad naudojant A.Čekuolio autoritetą VAE reklamoje manipuliuojama žiūrovais.

A. Siaurusevičius tikino, kad žurnalistui neuždrausta pasisakyti visuomeninės svarbos klausimais ir dalyvauti akcijose. Jo teigimu, už referendumo agitaciją atsakinga Vyriausioji rinkimų komisija VAE reklamai priekaištų neturėjo.

Įžvelgė VAE priešininkų ranką

Audrius Siaurusevičius
Tarybos narys Liudvikas Gadeikis dėl A. Čekuolio problemos nematė ir ragino šio klausimo nesvarstyti. „Manau, šis klausimas išėjo tolokai už etikos ribų. Kas aršiai nusiteikęs prieš atominę, tam A. Čekuolis labai nepatinka, pažeidžia visas etikas. Kas nusiteikęs už, tam atrodo, kad jis atliko visuomeninę misiją“, - samprotavo L. Gadeikis.

L. Gadeikis mano, kad VAE reklama nebūtų niekam užkliuvusi, jei joje kalbėtų ne A. Čekuolis, o koks nereikšmingas žmogus. Jo manymu, VAE priešininkai pabijojo, kad agitacija bus labai įtaigi, tad sukėlė triukšmą - esą kodėl niekam neužkliūva prieš VAE pasisakantis Andrius Mamontovas.

Tarybos narys prisipažino pats asmeniškai esantis už VAE, tad galbūt dėl to ir nematantis problemos.

Tuo metu E. Pranckūnienė priminė, kad prieš keletą metų LRT taryboje kliuvo dantų pastą reklamavusiai laidų vedėjai Aistei Stonytei.

VU Žurnalistikos instituto direktorius Ž. Pečiulis atkreipė dėmesį, kad A. Čekuolis VAE reklamuoja LRT laidos dekoracijoje, reklamos klipe imituojama LRT laidos forma. Pasak Ž. Pečiulio, visuomeninės pozicijos reiškimas būtų tada, jei A. Čekuolis ragintų eiti balsuoti, tačiau šiuo atveju pasakoma, už ką balsuoti.

„Šiuo atveju LRT labai aiškiai stojo vienon pusėn“, - teigė tarybos narys.

Diskutuodama dėl A. Čekuolio, LRT taryba prisiminė žurnalistės Nemiros Pumprickaitės vestas politinės reklamos laidas. LRT taryba diskutavo dėl galimybės kreiptis į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, kad ši pasakytų, ar A. Čekuolio ir N. Pumprickaitės veikla nepažeidžia Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatų. Vis dėlto taryba nesugebėjo suformuluoti kreipimosi teksto, tad šį klausimą nuspręsta atidėti iki kito posėdžio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)