Vyriausybė pirmadienį pasitarime svarsto Ūkio ministerijos siūlymą šiai institucijai patikėti tikrinti Reklamos įstatymo pažeidimus, kuriuos šiuo metu tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Valstybinė ne maisto produktų inspekcija, rašoma Ūkio ministerijos parengtame projekte.

Juo siūloma pakeisti Reklamos, Administracinių teisių pažeidimų kodeksą ir Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymus.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba tikrintų, kaip laikomasi Reklamos įstatymo reikalavimų, reguliuojančių lyginamąją reklamą, poveikį vaikams, atitiktį moralės principams, ginklų reklamą ir kita. Maisto ir veterinarijos tarnyba savo ruožtu toliau tikrintų, kaip maisto gamintojai laikosi įstatymo straipsnio, kuris įpareigoja, kad maisto gaminių sudėtis būtų tokia pati, kaip nurodyta ant pakuotės.

Taip pat siūloma, kad visos reklamos naudojimą prižiūrinčios institucijos galėtų taikyti laikinąsias priemones ir galėtų sustabdyti įtarimų sukėlusią reklamą - šiuo metu tokią galią turi tik Konkurencijos taryba, iš kurios ketinama atimti galimybę atlikti kratas, tiriant galimus reklamos pažeidimus - anot Ūkio ministerijos, tiriant reklamos pažeidimus, tai nėra būtina.

Atsižvelgiant į didelį darbo krūvį, Konkurencijos tarybai ketinama leisti spręsti, kuriuos tyrimus pradėti pirmiausia.

Taip pat didinimos baudos už pakartotinai per metus rodytą klaidinančią ar neleidžiamą lyginamąją reklamą - bauda galės siekti ne iki 3, o iki 6 proc. metinių įmonės pajamų, - iki 120 tūkst. litų. Iki šiol tokia bauda galėjo būti skirta tik už sunkinančiomis aplinkybėmis padarytą pažeidimą. Tačiau priežiūros institucijos galės leisti įmonėms atidėti baudos mokėjimą iki 3 mėnesių, jei šios turi finansinių sunkumų.

Be to, ketinama leisti reklamuoti motinos pieno pakaitalus - iki šiol jų reklama Lietuvoje buvo ribojama, tačiau pagal ES direktyvas draudžiama tik mišinių, kurie skirti pradiniam kūdikių maitinimui, reklama. Tokį reguliavimą ketinama nustatyti ir Lietuvoje.

Ūkio ministerijos siūlymu, ketinama pakeisti ir reklamos stendų reguliavimą - visose savivaldybėse ketinama suvienodinti taisykles išorinių reklamos stendų statymui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)