Pinigus cunamio aukoms dažniau teigė paaukoję vidutinio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, didmiesčių gyventojai. Norą vėl apsilankyti cunamio nusiaubtuose kraštuose dažniau išreiškė vyrai, jaunesnio amžiaus respondentai.

58 proc. apklaustųjų mano, jog kelionių agentūros turėti išmokėti pinigines kompensacijas tiems piliečiams, kurie dėl įvairių stichinių nelaimių priversti nutraukti atostogas ir grįžti namo. Įdomu tai, kad dažniau kompensacijų linkę reikalauti didesnių pajamų atstovai, didmiesčių gyventojai.

Lietuvos gyventojai ir Vyriausybė nukentėjusiems nuo cunamio Pietryčių Azijoje jau paaukojo daugiau nei milijoną litų.

Kaip trečiadienį BNS informavo Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugija, nuo praėjusių metų gruodžio pabaigos vykstančios pagalbos nukentėjusiems akcijos metu surinkta apie 800 tūkst. litų aukų.

Kita nevyriausybinė organizacija, Lietuvos Caritas, per nepilną mėnesį surinko apie 82 tūkst. litų aukų.

Lietuvos Vyriausybė nuo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjusioms Pietryčių Azijos valstybėms skyrė 350 tūkst. litų, šie pinigai jau pervesti į Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biurą.

Lentelė 1

Ar Jūs paaukojote pinigų nukentėjusiems nuo cunamio Pietryčių Azijoje? (proc.)
Taip, iki 10 litų20,2
Taip, 11-20 litų1,9
Taip, 21-50 litų0,5
Taip, daugiau nei 50 litų0,2
Ne67,9
Neatsakė9,3
Iš viso:100

Lentelė 2

Ar po įvykusios nelaimės ateityje ryžtumėtės keliauti į Pietryčių Aziją? (proc.)
Taip15,2
Greičiau taip19,6
Greičiau ne35,3
Ne21,7
Nežino/ neatsakė8,2
Iš viso:100

Lentelė 3

Ar kelionių agentūros turėtų išmokėti kompensacijas piliečiams, kurie dėl stichinių nelaimių būna priversti nutraukti atostogas? (proc.)
Taip58,2
Ne36,8
Nežino/ Neatsakė5,0
Iš viso:100

Šį gyventojų viešosios nuomonės tyrimą DELFI portalo užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!

Tyrimas atliktas 2005 m. sausio 10 -14 dienomis. Tyrime dalyvavo pastovūs šalies gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1008 šalies gyventojai. Respondentų pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 – 75 metų šalies gyventojų pasiskirstymą pagal lytį, amžių, išsimokslinimą ir tautybę.

Tyrimo rezultatai atspindi 18 – 75 metų šalies gyventojų nuomonę. Tyrimo rezultatų paklaida neviršija 3%.