Antradienį parlamentarės įregistruotu Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisų projektu siūloma iš esmės pakeisti dabar galiojančią 12 asmenų LRT tarybos - aukščiausios LRT valdymo institucijos, atstovaujančios visuomenės interesams, sudarymo tvarką.

M. A. Pavilionienės siūlymu, naujai išrinktas Prezidentas turėtų skirti vieną Tarybos narį 5 metams, o naujai išrinkto Seimo dauguma ir opozicija turėtų pasiūlyti po vieną atstovą 4 metams. Dabartinė įstatymo redakcija numato, kad pirmajai Tarybos kadencijai keturis tarybos narius 6 metams skiria Prezidentas, o keturis narius 4 metams - Seimas (du nariai skiriami iš opozicinių frakcijų pasiūlytų kandidatų).

Pasak Seimo narės, kitus Tarybos narius po vieną 4 metams turėtų skirti Lietuvos mokslų taryba, Lietuvos rektorių konferencija, Lietuvos mokslų akademija, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija, Lietuvos vyskupų konferencija ir Tautinių bendrijų taryba. Lietuvos meno kūrėjų asociacija turėtų skirti tris narius 4 metams.

Šiuo metu po vieną atstovą 2 metams į LRT tarybą skiria Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos vyskupų konferencija.

Pasibaigus Tarybos nario įgaliojimų laikui, jį paskyrusi ar delegavusi institucija (organizacija) naują narį (narius) turėtų skirti ne 6 metams, kaip yra dabar, o atitinkamai 5 ar 4 metams. Pasibaigus Tarybos nario įgaliojimams, jis negalėtų būti pakartotinai skiriamas į narius dviem kadencijoms iš eilės, nors dabar tokia galimybė yra.

Tarybos pirmininkas turėtų būti renkamas vienai 4 metų kadencijai, o ne 3 metams, bet ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Anot M. A. Pavilionienės, šiomis pataisomis siekiama "vykdant nacionalinę ir europinę švietimo, mokslo ir kultūros politiką įtraukti į LRT Tarybą daugiau visuomenės, mokslo ir kultūros atstovų, sumažinti politikų įtaką Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos veiklai". Taip pat esą norima suderinti ir suvienodinti atstovavimo Tarybą sudarančioms institucijoms laiką, padidinti jų deleguotų narių profesinę atsakomybę bei atsakomybę už atstovaujamąją grupę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją