"Jai skiriamas mažiausiai žiūrimas laikas, neabejotiną pirmenybę teikiant visokiems vienadieniams kultūros paribių reiškiniams, o kultūros pagrindo dalykai visiškai nenagrinėjami ir beveik neatspindimi", - teigiama laiške, kurį pasirašė 26 menininkai, visi jų - Lietuvos nacionalinės premijos laureatai.

Anot menininkų, LTV programose galutinai įsitvirtino "banalios, menkavertės ir ciniškos savo turiniu bei visiškai nekūrybingos savo forma" laidos. Pasirašiusieji tame įžvelgia "pasityčiojimą iš tautos, jos kūrybinių galių".

Krepimosi autoriai ragina apsispręsti - arba skelbti LTV privatizavimo konkursą, arba pradėti kurti "esmines demokratinės visuomenės reikmes tenkinančią Lietuvos televiziją".

Tuo tarpu Lietuvos radijo ir televizijos generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis BNS teigė nesuprantantis, kodėl šie žmonės nesipiktino, kai LTV prieš ketverius metus buvo beveik bankrutavusi.

"Aš norėčiau paklausti visų šitų kultūrininkų, kodėl jie nesipiktino, nerašė laiškų ir nieko nedarė, kaip prieš ketverius metus LRT buvo beveik bankrutavusi, kai buvo didžiulės skolos, kurios beveik buvo pasiekusios metinį biudžeto lygį. Tada kažkodėl visiems buvo gerai", - teigė K.Petrauskis.

Taip pat jis stebėjosi, kodėl niekas nesipiktino, kai Lietuvos televizija buvo beveik nežiūrima, o jos reitingai tesiekė 5 proc. visų žiūrovų skaičiaus.

Dabar LTV žiūrimumas yra pakilęs iki 13 proc. Jis tikino, kad LTV kultūros laidų nesumažėjo "nė vienu procentu". LRT vadovas taip pat priminė, kad nacionalinio transliuotojo misija - ne tik rodyti kultūrai skirtas laidas.

"Pagal įstatymą LTV turi rodyti ne tik kultūros laidas, bet ir laidas vaikams, ir kitas. O svarbiausia, ko reikalauja iš mūsų įstatymas, - informuoti visuomenę. Be to, mes turime rodyti programas įvairiausių sluoksnių žmonėms, taip pat žmonėms įvairaus amžiaus - nuo vaikų iki senų žmonių, turime rodyti laidas tautinėms mažumoms. Visą šitą mes darome, ir aš manyčiau, kad tikrai yra negarbinga reikalauti išskirtinės padėties kažkokiai vienai žmonių grupei", - aiškino K.Petrauskis.

Viešą pasipiktinimą dėl kultūros laidų kiekio ir kokybės LTV programose pasirašė žurnalistas Albertas Žostautas, skulptorius Stanislovas Kuzma, architektas Kęstutis Pempė, fotomenininkas Antanas Sutkus, rašytojas Romualdas Granauskas, architektas-restauratorius Napaleonas Kitkauskas, dirigentas Gintaras Rinkevičius, poetas Jonas Strielkūnas, režisierius Jonas Vaitkus, rašytojas ir dailininkas Leonardas Gutauskas, rašytojas Jonas Mikelinskas, aktorius Laimonas Noreika, kompozitorius Osvaldas Balakauskas, režisierius Algimantas Galinis, režisierius-operatorius Kornelijus Matuzevičius, poetas Kazys Bradūnas, režisierius Rimas Tuminas, fotomenininkas Algimantas Kunčius, dirigentas Juozas Domarkas, poetas Donaldas Kajokas, skulptorius Robertas Antinis, dirigentas Saulius Sondeckis, dailininkas Linas Katinas, dailininkas Ričardas Vaitiekūnas, skulptorius Vytautas Šerys, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją