Laidos kūrėjai yra nustebę Lenkijos spaudos padarytos programos interpretacijos ir ją vadina “totalia nesąmone”.

Savo straipsnyje lenkų žurnalistas pasakoja, kad Lietuvoje populiaraus LNK kanalo studija Naujųjų metų naktį kelioms valandoms virto policijos nuovada, kur pareigūnais dėjosi žinomi aktoriai, satyrikai ir šou verslo atstovai. Tarp policininkų netikėtai atsirado esesininkas. Jis dalyvavo policininkų kvailionėse, lakstė po sceną, mojavo pistoletu.

"Negailėjo komplimentų "policininkams", sveikino, kad taip puikiai sugeba tvarkytis nuovadoje, grasino ginklu ir net siūlė įvesti savo tvarką", - rašo dienraštis.

Kaip rašo Lenkijos dienraščio korespondentas Vilniuje Jacekas Komaras, kol kas niekas oficialiai nereagavo į šį incidentą. LNK kompanijos vadovas nenorėjo kalbėtis su "Gazeta Wyborcza", o su laidos prodiuseriais telefonu susisiekti nepavyko.

Laidos nenorėjo komentuoti ir Lietuvos žurnalistai bei sociologai, kuriems skambino J. Komaras.

„Galima tik pasidžiaugti, kad lenkai Lietuvoje per Naujuosius metus žiūrėjo ne lenkiškas programas, bet LNK „Žydrąjį žiburėlį“, - reaguodamas į rašinį šmaikštavo vienas iš „Žydrojo žiburėlio“ kūrėjų Arūnas Valinskas.

„Priminsiu, kad Hitlerį parodijavo ir neprilygstamasis komikas Charlie Chaplinas filme „Diktatorius“, - sakė A. Valinskas.

„Mūsų naujametė programa – parodijos, o ne politinio žanro. Tokios ironiško šių metų LNK žiburėlio interpretacijos man kelia tik nuostabą. Nieko nenorėjome nei romantizuoti, nei idealizuoti, o atvirkščiai - tik pašiepti. Kai kurie veikėjai turėjo vienokių ar kitokių žmogiškų ydų. Tai – tiesiog personifikacija, - sako LNK Kūrybos direktorius, vienas „Žydrojo žiburėlio“ idėjos autorių Laurynas Šeškus. - „Žydrajame žiburėlyje“ veikė ne tik tardytojas vokiška uniforma, bet ir kita įdomi asmenybė - „milicininkas, senas kagėbistas“.

„Šiemečio žiburėlio tema buvo Naujieji metai policijos nuovadoje, komiškai vaizdavome sukarintą struktūrą, o „šizofreniškam“ nuovados tardytojui teko vokiška uniforma. Per Naujuosius metus daug dalykų vyksta aukštyn kojom – ten vaidino ir policijos generolas, kurių realybėje nebūna, o policininkai avėjo sportbačiais. Nuovados tardytojas tokią uniformą gavo kaip naujametę kaukę“ - sakė A. Valinskas.

Scenarijų žiburėliui „Policijos nuovada. Naujieji metai“ parašė Arūnas Valinskas, Rytis Zemkauskas, Darius Dapkus ir Laurynas Šeškus.

Pasak "Gazeta Wyborcza", lietuviams iki šiol nepavyko suvesti sąskaitų su vokiečių okupacijos laikotarpiu, kai buvo nužudyta per 200 tūkstančių Lietuvos žydų. Žudynėse dalyvavo lietuvių policininkai iš nacistų kontroliuojamų būrių. Lietuviai pradėjo pogromus dar prieš vokiečių atėjimą į Lietuvą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją