Kaip Eltai sakė LRT Filmų gamybos departamento vadovė Rasa Miškinytė, siekiama sukurti dokumentinį-analitinį filmą apie Lietuvos kelią į Europos Sąjungą.

"Šia tema Lietuvoje nėra sukurta išsamaus dokumentinio filmo, todėl tikimės, kad valandinis televizijos filmas užpildytų šią spragą. Kita vertus, planuojamas filmas turėtų būti pritaikytas ir užsienio auditorijai, taigi jis turėtų atlikti ir tam tikrą valstybės populiarinimo bei įvaizdžio formavimo funkciją", - sakė R. Miškinytė.

52 minučių trukmės filme planuojama apžvelgti svarbiausius pastarojo dešimtmečio vidaus ir tarptautinius įvykius, turėjusius įtakos Lietuvos integracijai į ES bei pokyčiams Lietuvos politiniame ir ekonominiame gyvenime. Taip pat norima apžvelgti svarbiausius Lietuvos derybų dėl narystės ES aspektus, vykusias įnirtingas diplomatines batalijas, Europos Sąjungos narių ir kitų valstybių pozicijas bei jų kaitą Lietuvos narystės atžvilgiu, įvairias Lietuvos žmonių nuotaikas.

Filme ketinama panaudoti nemažai Lietuvos radijo ir televizijos archyvinės medžiagos, filmuotų interviu su svarbiausiais Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių pareigūnais, tiesiogiai dalyvavusiais Lietuvos integracijos į šią organizaciją procesuose.

Pasak R. Miškinytės, konkursui buvo pateikta keletas būsimo filmo scenarijų, iš jų atrinkti du tinkamiausi, kuriuos kitą savaitę turės įvertinti ekspertų komisija, sudaryta iš LRT ir URM atstovų. Su atrinkto scenarijaus autorių kolektyvu bus sudaryta sutartis tolesniam bendradarbiavimui kuriant dokumentinio filmo scenarijų.

Pirmieji naująjį filmą turėtų pamatyti Lietuvos televizijos žiūrovai, tačiau premjera tikrai nežadama Lietuvos narystės ES pirmosioms metinėms - kitų metų gegužės 1-ajai. "Tokio filmo kūrimas - didelis darbas, tad pasiliekame laiko iki kitų metų rugsėjo mėnesio", - sakė R. Miškinytė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją