Tąkart Valstybės gynimo taryba nusprendė, kad svetainės "kavkazcenter.com" veikla Lietuvoje turi būti nutraukta, nes čečėnų tinklapis skleidžia informaciją, kurstančią religinę bei nacionalinę priešpriešą.

Netrukus po šio Valstybės gynimo tarybos sprendimo svetainė buvo uždaryta.

Svetainės serveris perkeltas į Turkiją. "kavkazcenter.com" internetinis puslapis patalpintas Turkijos sostinėje Stambule registruotame serveryje. Jį administruojančios bendrovės buveinė nurodoma Gruzijoje, o lietuvišką praeitį primena tik elektroninio pašto galūnė. Kitais duomenimis, "kavkazcenter.com yra įkurdinta Suomijoje.

Interneto svetainės kūrėjai savame ketvirtadienio data pažymėtame laiške atmeta visus kaltinimus dėl tautinės ar religinės nesantaikos kurstymo, teroristų palaikymo. Lietuvos valdžios sprendimą uždaryti svetainę jos kūrėjai vadina nepagrįstu ir prašo Prezidento V. Adamkaus užtarimo.

"Kategoriškai atmetame visus mums mestus kaltinimus ir kviečiame Lietuvos Prezidentą, kaip Lietuvos Konstitucijos garantą, nepasiduoti Maskvos spaudimui ir jos atskirų agentų įtakai, kurie suinteresuoti nuslėpti tikrą teisingą informaciją apie įvykius Beslane ir Čečėnijoje, ką, beje, pažymi ir tarptautinės organizacijos", - rašoma "kavkazcenter.com" svetainės darbuotojų laiške.

Tinklapio kūrėjai taip pat ragina Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją "išsakyti sąžiningą poziciją šiuo klausimu", o Vilniaus 2-ąjį apylinkės teismą -"nepasiduoti vykdomosios valdžios spaudimui ir vadovautis tik įstatymu, o ne laikina politine konjunktūra".

"Kavkazcenter.com" tinklapis buvo uždarytas netrukus po to, kai jame buvo paskelbtas čečėnų lauko vado Šamilio Basajevo pareiškimas, kuriame jis prisiėmė atsakomybę už daugiau nei 330 gyvybių nusinešusią įkaitų dramą Beslano mokykloje ir kitus rugpjūčio pabaigoje bei rugsėjo pradžioje Rusijoje įvykdytus teroro aktus.

Be to, netrukus po įkaitų dramos Šiaurės Osetijoje minėta interneto svetainė paskelbė čečėnų pasiūlymą sumokėti 20 mln. dolerių (maždaug 60 mln. litų) tiems, kurie padės sučiupti Rusijos vadovą Vladimirą Putiną.

Po šių pareiškimų į Rusijos užsienio reikalų ministeriją rugsėjo pabaigoje iškviestas Lietuvos ambasadorius Maskvoje Rimantas Šidlauskas buvo griežtai įspėtas, kad Lietuva uždraustų čečėnų tinklalapio veiklą.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas šių metų kovą sustabdė administracinę bylą dėl interneto svetainės kavkazcenter.com ir paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, kaip taikyti teisės aktus, reguliuojančius visuomenės informavimo priemonių veiklą. Byla Konstituciniame Teisme gali būti nagrinėjama dar šiemet.

Vilniaus 2-asis apylinkės teismas prieš kelias dienas kreipėsi į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, prašydamas dar vienos išvados dėl svetainės veiklos. Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija šį klausimą numato svarstyti spalio 18 dieną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją