„Tele–3“ prašė teismo panaikinti Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos gegužės 16 d. sprendimą, kuriame dėl per vienus metus padarytų šešių profesinės etikos pažeidimų laidose „Kodėl?“, „Akistata“, „Paskutinė instancija“, „Žiūrim, ką turim“, „Prieš srovę“ nuspręsta TV3 televiziją priskirti profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai.

Pasak pareiškėjos, komisijos sprendimas neteisėtas, nes TV3 negali būti laikoma ginčo objektu tapusių televizijos laidų rengėja ir jai negalėjo būti taikomas Etikos kodekso 71 str. Bendrovės teigimu, komisija neturėjo materialinio pagrindo taikyti tokios teisinio poveikio priemonės kaip priskyrimas profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi bylą, padarė išvadą, kad Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimas – teisėtas ir pagrįstas, todėl bendrovės skundą atmetė kaip nepagrįstą. Teismas pažymi, kad komisija teisėtai ir pagrįstai nusprendė laikyti „Tele–3“ laidų rengėja, todėl turėjo teisę bendrovei, kaip laidų rengėjai, taikyti Etikos kodekso 71 str. nuostatą ir viešosios informacijos rengėją priskirti prie profesinės etikos nesilaikančių rengėjų kategorijos.

Tokia komisijos teisė pateisinama tuo, kad Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija yra savitvarkos institucija, užtikrinanti savireguliaciją viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų bendruomenėje. Etikos kodekso 71 str. 1 dalies nuostata yra moralinio poveikio priemonė visuomenės informavimo priemonei ir signalas apie su profesine etika nesiderinančią profesinę veiklą visuomenei.

Primename, kad nepriklausomos Lietuvos istorijoje televizija neetiška pripažįsta pirmąkart.

Iki šiol nuo etikos sargų buvo kliuvę laikraščiams „Vakaro žinios“ ir „Lietuvos žinios“ - jie buvo pripažinti etikos nesilaikančiais dienraščiais. Neetiška žiniasklaidos priemone televizija bus laikoma vienerius metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)