„Taip, jie mane dabar užtildė, tačiau galiu patikinti – anksčiau nejaučiau neapykantos gėjams, bet po teismo nuosprendžio ir aš, ir apie tai sužinoję mano draugai kardinaliai pakeitė savo nuomonę“, – DELFI sakė dėl kurstymo smurtauti, fiziškai susidoroti su homoseksualios orientacijos žmonių grupe nuteistas šilutiškis.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Šilutės rajono apylinkės teismo teisėjas Robertas Povilaitis konstatavo, kad vieno dienraščio interneto svetainėje Dariaus M. parašytuose dviejuose komentaruose yra ne tik kurstoma susidoroti su gėjais, bet ir iš jų tyčiojamasi, jie niekinami, taip pat skatinama neapykanta bei kurstoma diskriminuoti homoseksualios orientacijos žmones.

Skyręs baudą teisėjas taip pat nusprendė konfiskuoti Dariaus M. kompiuterį, kaip nusikalstamų veikų priemonę. Tiesa, 12 MGL dydžio baudą teismas leido sumokėti per šešis mėnesius.

Ikiteisminį tyrimą pareigūnai pradėjo gavę Tolerantiško jaunimo asociacijos pareiškimą. Netrukus jie nustatė, kad praėjusių metų vasario 1-ąją Darius M. viename dienraštyje perskaitė straipsnį apie homoseksualaus dainininko Ruslano Kirilkino močiutę, kurią kai kurie Telšių gyventojai esą ėmė žeminti ir įžeidinėti dėl anūko seksualinės orientacijos.

Straipsnyje buvo rašoma, kad moteris mieste ne kartą girdėdavo įžeidžiančias replikas, be to, gatvėje buvo iškabinti skelbimai, kuriuose rašoma, jog ieškoma R. Kirilkino ir jo močiutės, kol galop ji buvo buvo užpulta parduotuvėje.

Aiškino, kad dainininkui ir kitiems gėjams asmeniškai negrasino

Perskaitęs šį straipsnį Darius M. nusprendė parašyti komentarą – pasivadinęs slapyvardžiu „Kill“ ir savo asmeninio elektroninio pašto adresą nurodęs vyras parašė, kad reikia „naikint visus pyderasus... fuu urodai“.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pareigūnams nurodė, kad šio šilutiškio komentaro tekste „yra atviras kvietimas smurtauti, susidoroti su asmenimis dėl jų lytinės orientacijos“.

Dar vieną komentarą Darius M. parašė prie dienraščio straipsnio apie įvykį Šiaurės Airijoje, kur du lietuviai užmušė vyrą dėl jo seksualinės orientacijos.

„Padarė gerą darbą, užmušę pyderasą vieną“, – pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, „atsižvelgiant į tai, kad homoseksualios orientacijos asmens nužudymas vertinamas teigiamai ir prilyginamas gero darbo padarymui, gali būti suprasta ir kaip netiesioginis skatinimas smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl seksualinės orientacijos“.

Tyrimo metu Darius M. prisipažino parašęs komentarus, tačiau tikino, kad „parašė nepagalvodamas nieko blogo, pagautas impulso perskaitęs kitus komentarus, neturėdamas tikslo fiziškai susidoroti su homoseksualios orientacijos asmenimis ar panašiai“.

„Nei dainininkui R. Kirilkinui, nei kitiems asmenims asmeniškai negrasinau“, – pareigūnams tikino šilutiškis.

Negali patikėti, kad buvo pripažintas kaltu

„Kai iš teismo gavau nuosprendį, negalėjau patikėti, kad mane pripažino kaltu – aš tik išsakiau savo nuomonę, suprantu, jog ji kai kam galėjo nepatikti, bet tai tik mano nuomonė, – DELFI aiškino vyras. – Esu auklėtas katalikiškai ir turiu tokią nuomonę, kokią išsakiau, tačiau dabar esu įsitikinęs, kad net negalima kalbėti, ką manai“.

Vyras tikino, kad dar prieš pareigūnams pasibeldžiant į namus iš nepažįstamo asmens gavo elektroninį laišką: „Greičiau mesk kompiuterį, nes turėsi nemalonumų“.

„Iš pradžių nieko blogo nepagalvojau, tačiau kai vėliau pareigūnai atėjo atlikti kratą, tapo viskas aiškas – tai buvo man įspėjimas, – sakė Darius M. – Dėl parašytų komentarų prisipažinau iš karto, nes nenorėjau, kad policija tampytų mano šeimą, verslą turinčią seserį“.

Šilutiškis piktinosi, kad tyrimo metu pareigūnai jam, kaip didžiausiam nusikaltėliui, suvaržė teises – ne tik uždraudė išvykti iš šalies, bet ir paėmė dokumentus. „Jie man pareiškė, kad turi duomenų, jog galiu pasprukti į užsienį“, – aiškino Darius M., pažymėjęs, kad anksčiau yra dirbęs užsienyje.

„Dabar, kai mane nuteisė, apie tai papasakojau savo draugams – visi negali patikėti, kad tokie dalykai dedasi pas mus Lietuvoje“, – tikino vyras.

Jis sakė, kad dabar tapo atsargesnis ir tvardosi – stengiasi neberašyti komentarų internete.

Pagal įstatymus už komentarus atsako jų autoriai

Praėjusiais metais dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę buvo pradėta 160 ikiteisminių tyrimų, kai galimi nusikaltimai ar baudžiamieji nusižengimai buvo padaryti elektroninėje erdvėje.

Tyrimus atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji –už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Visose praėjusiais metais teismams perduotose bylose buvo priimti baudžiamieji įsakymai arba apkaltinamieji nuosprendžiai. Visiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)