Skirdama bausmę teisėja Asta Jakučiūnienė pabrėžė, kad neįgalaus alytiškio padaryta nusikalstama veika pagal pavojingumo visuomenei laipsnį priskirtina prie nesunkių nusikaltimų, jis nusikalto ir yra teisiamas pirmą kartą, nebaustas administracine tvarka. Baudą nuteistajam teismas leido sumokėti per keturis mėnesius.

Ikiteisminis tyrimas dėl viename interneto portale parašyto komentaro buvo pradėtas pagal Tolerantiškojo jaunimo asociacijos skundą. Jame buvo teigiama, kad alytiškio parašytame komentare tyčiojamasi iš homoseksualios orientacijos bei žydų tautybės asmenų, jie yra įžeidinėjami, niekinami, skatinama juos diskriminuoti, susidoroti su jais ir smurtauti prieš juos, raginama varžyti jų saviraiškos laisvę.

Tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad komentarą parašė neįgalus alytiškis. Pareiškus jam įtarimus ir apklausus įtariamuoju, alytiškis savo kaltę pripažino ir paaiškino, kad internetiniame tinklalapyje paskaitęs straipsnį ir susierzinęs dėl viešo gėjų reklamavimo, parašė komentarą, pasivadinęs slapyvardžiu „Lietuvis“.

„Tie nelaimingi iškrypėliai, patys sau kilpas ant kaklo neriasi. Labai gerai pasakė ponas Gražulis, jeigu jiems taip norisi, tai lai po antklode daro ką nori. Tik mūsų valdžia kvaila, leidžia visokioms padugnėms daryti ką nori. Reikia su gerais bizūnais tuos gėjus atvatinti, kad mūsų vaikai nežinotų, kas per padaras tas gėjus“, – buvo rašoma alytiškio komentare. Jį vyras parašė prie straipsnio, kuriame buvo rašoma apie Serbijos sostinėje kilusius susirėmimus su policija prieš antrąjį pasaulinį gėjų paradą.

Teismas konstatavo, kad šiuo pasisakymu komentatorius viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su homoseksualios orientacijos žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl jų seksualinės orientacijos.

Ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pateikė išvadą, kurioje konstatavo, kad asmens, pasivadinusio slapyvardžiu „Lietuvis“, komentaru paniekinamai atsiliepiama apie homoseksualius žmones, šiuos asmenis vadinant iškrypėliais „Tie nelaimingi iškrypėliai...“, tiesiogiai raginama smurtauti „...Reikia su gerais bizūnais tuos gejus atvatinti...“.

Už komentarus atsako jų autoriai

Praėjusiais metais dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę buvo pradėta 160 ikiteisminių tyrimų, kai galimi nusikaltimai ar baudžiamieji nusižengimai buvo padaryti elektroninėje erdvėje.

Tyrimus atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji –už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Visose praėjusiais metais teismams perduotose bylose buvo priimti baudžiamieji įsakymai arba apkaltinamieji nuosprendžiai. Visiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją