Septintajam karinės fotografijos konkursui pateiktos 325 nuotraukos ir 37 reportažai buvo vertinamos keturiose temose: „Portretas“, „Profesionalumas“, „Krašto apsaugos savanoriai“ ir „Reportažas“.

„Portreto“ nugalėtoju tapo kapitonas Skomantas Povilionis su nuotrauka „Snaiperio pozicijoje. Žvalgų pratybos „Rudens griaustinis 2010”.

Kategorijoje „profesionalumas“ triumfavo Robertas Dačkus, įamžinęs, kaip karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną kariuomenė vieną patrankos salvę skiria žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui.

Temoje „Krašto apsaugos savanoriai“ nugalėjo Erikas Ovčarenko ir jo nuotrauka „Virvės traukimo rungtis. S. Dariaus ir S. Girėno stadione Kaune vyko jubiliejinės XX Krašto apsaugos savanorių pajėgų sporto žaidynės“.

„Reportažo“ temoje laurai atiteko Petrui Malūkui, įamžinusiam Baltijos jūroje vykusias tarptautines išminavimo pratybas „atvira dvasia 2010”. kariuomenės vado Arvydo Pociaus prizu apdovanotas Darius Ulozas už nuotrauką kovinių šaudymų generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione.

Nominacijos „Netradicinės spalvos Lietuvos kariuomenės fotografijoje“ prizas teko Donatui Gaidžiui. Šis apdovanotas už nuotrauką „Laivas N42 „Jotvingis” Baltijos jūroje“.

Gegužės mėnesį labiausiai patikusią nuotrauką karine tematika rinko ir DELFI skaitytojai. nuotraukų albumas buvo peržiūrėtas 11 tūkst. kartų, balsavo daugiau nei 3000 skaitytojų. daugiausia balsų - 647 - sulaukė E. Ovčarenko kūrinys „virvės traukimo rungtis“, nugalėjęs ir rubrikoje „krašto apsaugos savanoriai“.

DELFI įsteigtą Žiūrovo prizą nugalėtojo atstovui įteikė portalo direktorė Jurga Eivaitė.

R.Juknevičienė fotografavo afganes

„Noriu visiems pasakyti, kad kariuomenė yra labai fotogeniška. Ir aš linkiu mūsų kariuomenei toliau tokiai būti gerąja prasme, kad per nuotrauką atsiskleistų žmonės, geras turinys, kad nereikėtų nieko retušuoti, kad per nuotrauką matytųsi gražus tikras fotogeniškumas“, - sakė apdovanojimus įteikusi krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad daliai žmonių fotografija šiandien dar yra tolima ir prisiminė pirmąjį savo vizitą į Afganistaną 2005 m. čia R. Juknevičienė stebėjo vykusius rinkimus moterų pusėje (Afganistane vyrai ir moterys balsuoja atskirai – DELFI).

„Pamenu, koks jaunoms moterims buvo džiaugsmas ir kaip nedrąsu, kai pasiūliau nusifotografuoti. Jos žvalgėsi viena į kitą, bėgo pasiklausti pas vyresnes, ilgai šnibždėjosi, kol, galų gale, pasitampė drabužius, pasižiūrėjo į veidrodį ir, galbūt pirmą kartą gyvenime, nusifotografavo“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Geriausių konkursui pateiktų nuotraukų parodą nuo penktadienio bus galima apžiūrėti Vilniaus įgulos karininkų ramovėje.

Konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ skiriamas krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti. T. Dambrausko vardas šiam fotokonkursui suteiktas norint įamžinti jo atminimą ir nuopelnus.

T. Dambrauskas krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „karys“ fotografu, brigados „geležinis vilkas“ ir krašto apsaugos ministerijos operatoriumi.

Jis sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą – fiksavo lietuvos kariuomenės raidą nuo sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės Nato, kariuomenės. Dirbdamas T. Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl „gero kadro“ buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją