JAV organizacijos "Freedom House" duomenimis, Rusija pagal padėtį dėl žodžio laisvės, yra 148 vietoje tarp 193 šalių.

Aš manau, jog Vakarų ekspertų išvados atitinka tikrovę, - pažymėjo I.Jakovenka. - Tendencija pastebėta teisingai, nes per pastaruosius kelerius metus mes iš tikrųjų nusiritome atgal ir dėl žmogaus teisių, ir dėl spaudos laisvės".

Jo nuomone, "tai pasireiškia pirmiausia tuo, kad televizijoje faktiškai atkurtas sovietinis modelis: visi centriniai televizijos kanalai vėl valstybiniai ir daugiau ar mažiau cenzūruojami".

"Kalbant apie spaudą, čia, žinoma, laisvės daugiau, bet smarkiai veikia pačių savęs cenzūra, - pažymėjo I.Jakovenka. - Niekas ypatingai nemuša, bet žmonės apdairūs, nes gana gerai apsaugotos ir informacijos, ir politikos, ir finansų sistemos".

Pasak jo, "visiems buvo paaiškinta NTV, TVC, Gusinskio ir Chodorkovskio pavyzdžiais, kas būna, kai duoti valią žodžiams ir mintims".

"Tai, kad nusirista atgal, akivaizdu, ir visi tai puikiai supranta, - pridūrė I.Jakovenka. - Ir mes iš tikrųjų esame kitoje padėtyje, kitoje šalyje nei prieš dešimt metų".

Jis pridūrė, jog dėl šios situacijos kalta ne tiek valdžia, kiek piliečių visuomenė. "Valdžia visose pasaulio šalyse mėgina apriboti spaudos laisvę. - sakė I.Jakovenka. - Valdžia visur mėgina spausti, o kiek pavyksta valdininkams apriboti spaudos laisvę, tai priklauso nuo piliečių visuomenės atsparumo ir jėgos, tuo tarpu Rusijoje itin didelio pasipriešinimo nėra".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją