LRTK administracijos direktorius Nerijus Maliukevičius pirmadienį BNS patvirtino, kad Generalinė prokuratūra sausio 28 dieną kreipėsi į LRTK, prašydama sustabdyti TV3 licencijos galiojimą dėl nuolatinių Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimų laidoje "Akistata".

"Komisija pernai gruodžio mėnesį vieną kartą jau nubaudė TV3 dėl šios laidos - laikinajai generalinei direktorei buvo skirta 1000 litų bauda, komisija dėl šios laidos turinio taip pat ne kartą įspėjo televizijos kanalą", - BNS sakė N.Maliukevičius.

Jo teigimu, artimiausiu metu LRTK nagrinės praėjusių metų lapkričio 24 dienos laidą "Akistata" ir spręs, ar joje buvo pažeisti įstatymai. N.Maliukevčius taip pat teigė, kad paaiškinimus dėl minėtos laidos dar turi pateikti ir pati TV3.

"Kol nepriimsime sprendimo dėl šios laidos, jokių sprendimų dėl licencijos tikrai nebus", - sakė LRTK administracijos vadovas.

Generalinis prokuroras atšaukia prokurorės prašymą

Generalinis prokuroras Darius Valys susipažinęs tyrimo medžiaga, atšaukia š. m. sausio 25 dienos minėtą prokurorės prašymą.

„Manau, kad prokurorės reikalaujama poveikio priemonė yra per griežta ir neproporcinga nustatytiems įstatymų pažeidimams, todėl atšaukiu prokurorės prašymą“, – sako generalinis prokuroras D. Valys.

Klausimą dėl dviejų mažamečių teisių ir teisėtų interesų gynimo bei užtikrinimo, kad TV3 televizija ir laida „Akistata“ neviešintų su jais susijusių teisminės baudžiamosios bylos duomenų, generalinis prokuroras nurodė spręsti iš naujo.

Prašymą ginti dviejų mažamečių teises ir teisėtus interesus Generalinė prokuratūra gavo iš Vaiko teisių apsaugos kontrolierės.

TV3: tai kerštas už kritiką

TV3 pirmadienį išplatintame pranešime teigia, kad prokurorai prieš žiniasklaidos priemonę užsimojo, nes rodoma laida „Akistata“ negailestingai kritikavo prokurorų nesugebėjimą tirti Drąsiaus Kedžio ir kitas rezonansines bylas.

"TV3 televizija iš valstybės tarnautojų ir kitų viešų asmenų ir iki šiol girdėjo grasinimus sužlugdyti. Suprantame, kad ne vienai politinei ar verslo grupei nepriklausanti bei neparsiduodanti televizija trukdo ramiai gyventi ir plėtoti įtakas. Tačiau stebina, kad klaniniams interesmas ėmė tarnauti Lietuvos Respublikos Generalinė prokuratūra", - teigiama pranešime.

Pasigedo sveiko proto ir proporcingos bausmės

TV3 dėl reikalavimo uždaryti visą programą, nors prikaišiojama vienai laidai, prikišo prokurorams sveiko proto trūkumą, pasigedo proporcingumo principo.

"Net jei laidoje „Akistata“ ir buvo atskirų pažeidimų, ji rodoma 45 minutes per savaitę, tuo tarpu TV3 televizija transliuoja ne mažiau kaip 130 valandų per savaitę, - teigiama pranešime. - Televizijai programas tiekia daugiau kaip 50 kūrėjų, kurie dažnai turi priešingus požiūrius į įvykius, tačiau TV3 atstovaujamos visos nuomonės. Tai yra svarbiausia mūsų vertybė ir veiklos tikslas. Jeigu atskira laida ar kūrėjas daro pažeidimus, jis turi būti baudžiamas proporcingai pažeidimui, o klausimą ar programa gali būti transliuojama sprendžia televizija arba teismas įsiteisėjusių sprendimu, o ne politikuojantys prokurorai."

Pranešė Seimo politikams

Apie kanalui kilusį pavojų TV3 vadovybė pirmadienį informavo parlamentinių frakcijų seniūnus.

Partijos "Tvarka ir teisingumas" seniūnas Valentinas Mazuronis BNS sakė, kad politikai tik išklausė televizijos atstovų informaciją ir išsakytus nuogąstavimus dėl neva atsiradusio cenzūros pavojaus, abejones, ar tokia nuobauda būtų adekvati.

"Yra tam tikrų niuansų, iš demokratinės pusės tai labai rimtas signalas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, tačiau neaišku, ar tai turi daryti politikai", - BNS sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad LRTK gali trims mėnesiams sustabdyti licencijos galiojimą, jei transliuotojas pažeidžia įstatymų reikalavimus dėl nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio jų fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi ir jeigu jam per pastaruosius 12 mėnesių už tokį pat pažeidimą buvo pakartotinai skirta administracinė nuobauda.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją