Jis adresuotas prezidentui, Seimo pirmininkui, premjerui bei generaliniam prokurorui.

Anot kreipimosi, Lietuvos žydus "stulbina naujam gyvenimui prisikėlusios Lietuvos valstybės, jos parlamentinių ir ypač teisėsaugos institucijų, o pastaruoju metu ir aukščiausių vadovų pakantumas plintantiems žydšaudžių ideologijos recidyvams".

Dienraščio "Respublika" vyriausiojo redaktoriaus Vito Tomkaus tęstinėje publikacijoje "Kas valdo pasaulį", be kita ko, teigiama jog "Lietuvos žydų bendruomenė išgyvena šioje žemėje ją ištikusią tragediją kaip "patikimą uždangą slėpti savo nusikaltimus ", ar kad "genocido tragedija tarnauja žydų kilmės nusikaltėliams".

Anot Žydų bendruomenės, tokie teiginiai vertintini kaip "nepaprastai pavojingas posūkis lietuvių požiūryje į savo valstybės perspektyvas".

Praėjusią savaitę Tautinių bendrijų taryba kreipėsi į Seimo Žmogaus teisių komitetą, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, Žurnalistų ir leidėjų etikos inspektorių bei Generalinę prokuratūrą ir pareikalavo, jog minėta publikacija būtų teisiškai įvertinta.

Reaguodamas į šį kreipimasi, penktadienį žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis pareiškė, jog Lietuvos Konstitucijos nustatyta laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais - tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižimu ir dezinformacija. Be to, anot inspektoriaus, minėtos publikacijos nusižengia Visuomenės informavimo įstatymo nuostatoms.

Pasipiktinę prieš žydus ir gėjus nukreiptomis publikacijomis, į Seimo pirmininką, parlamentinių Teisės ir teisėtvarkos bei Žmogaus teisių komitetus ir generalinį prokurorą taip pat kreipėsi grupė visuomeninių organizacijų ir piliečių.

Jie prašo imtis konkrečių žingsnių, kad dienraščio "Respublika" vyriausiojo redaktoriaus V.Tomkaus veiksmai būtų įvertinti pagal Baudžiamąjį kodeksą, numatantį atsakomybę už kurstymą prieš bet kokią tautinę, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Kreipimąsi pasirašė kelios dešimtys visuomeninių organizacijų ir piliečių, tarp jų - Atviros Lietuvos fondas, Sugiharos fondas "Diplomatai už gyvybę", Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras, Holokausto ir žydų kultūros Lietuvoje studijų centras "Atminties namai", rašytojas Tomas Venclova, istorijos profesorius Alvydas Nikžentaitis.

Dienraštis "Respublika" visuomenininkų protesto nekomentavo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją