Seimo pirmininkui, parlamentinių Teisės ir teisėtvarkos bei Žmogaus teisių komitetams ir generaliniam prokurorui adresuotame kreipimesi prašoma imtis konkrečių žingsnių, kad dienraščio "Respublika" vyriausiojo redaktoriaus Vito Tomkaus veiksmai būtų įvertinti pagal Baudžiamąjį kodeksą, numatantį atsakomybę už kurstymą prieš bet kokią tautinę, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

"Norime atkreipti Jūsų dėmesį į civilizuotoje visuomenėje netoleruotinus, tautinę neapykantą kurstančius dienraščio "Respublika" vyriausiojo redaktoriaus Vito Tomkaus veiksmus bei Seimui atskaitingų teisėsaugos institucijų apgailėtiną neveiklumą šių veiksmų atžvilgiu", - rašoma jame.

Kreipimąsi pasirašė kelios dešimtys visuomeninių organizacijų ir piliečių, tarp jų - Atviros Lietuvos fondas, Sugiharos fondas "Diplomatai už gyvybę", Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras, Holokausto ir žydų kultūros Lietuvoje studijų centras "Atminties namai", rašytojas Tomas Venclova, istorijos profesorius Alvydas Nikžentaitis.

Pasak kreipimosi autorių pastarąją savaitę dienraščiuose "Respublika" ir "Vakaro žinios" spausdinamas tęstinis V.Tomkaus straipsnis "Kas valdo pasaulį?", kuriame jis kaltina žydus ir gėjus tuo, jog "jie pradangina žmonių santaupas, milijonines Europos lėšas ir bankus, jie meluoja, jie privatizuoja, jie nepaiso jokių įstatymų".

"Toks žydų ir seksualinių mažumų niekinimas, žmonių prieš juos kurstymas primena nacistinės Vokietijos propagandą. Jis peržengia visas civilizuotoje visuomenėje egzistuojančias leistinumo ribas. Nebaudžiamas tautinės nesantaikos kurstymas - tai rimtas pavojus Lietuvos demokratinei tvarkai", - pažymi kreipimosi autoriai.

Dienraščio "Respublika" vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas Rytas Staselis sakė nekomentuosiąs visuomenininkų kreipimosi dėl laikraštyje išspausdintų straipsnių.

"Pirmą kartą girdžiu, neturiu ko komentuoti", - BNS sakė R.Staselis.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Gediminas Dalinkevičius BNS teigė, jog į tautinės ar kitokios nesantaikos kurstymą turėtų reaguoti Valstybės saugumo departamentas.

"Tai yra Valstybės saugumo departamento reikalas atsakyti, ar yra kurstoma tautinė nesantaika. VSD yra tiesiogiai įpareigotas kelti dėl to bylas", - BNS sakė G.Dalinkevičius.

Konstitucija numato, jog laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais - tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją