Ministrė pabrėžė, kad jubiliejinė lietuviškos spaudos atgavimo programa ne tik propaguos ir puoselės turtingą nacionalinės kultūros paveldą, jo savitumą, bet ir "atskleis dideles lietuvių kalbos galimybes kuriant šiuolaikinę kultūrą."

Pagrindinis programos sudarymo principas - suplanuoti ir pristatyti renginius taip, kad jie sudomintų skirtingus visuomenės sluoksnius.

Kalbos ir knygos metais paskelbtais 2004-aisiais vykdomą Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-mečio minėjimo programą sudarys penkios dalys: lietuvių kalba informacinėje visuomenėje, nacionaliniai renginiai, tarptautiniai renginiai, kultūros vertybių grąžinimas, kūrimas ir pristatymas bei leidyba.

Tarp renginių - elektroninis visuomenės informavimas apie kalbos istoriją, žiniasklaidos plėtrą ir švietimo projektus, tarptautinės mokslinės konferencijos, aukštųjų mokyklų renginiai, leidyba, kai kurių vertybių iš užsienio susigrąžinimas ir pristatymas Lietuvos visuomenei, paminklų inicijavimas bei projektavimas, asmenybių įamžinimo darbai, taip pat kilnojamoji paroda užsienyje.

Jubiliejiniai renginiai bus plačiai pristatyti ne tik pagrindiniuose Lietuvos miestuose, bet ir regionuose, taip pat JAV, Lenkijoje, Baltarusijoje.

Programos pristatymo metu buvo išskirtas pirmojo visus reikalavimus atitinkančio - legalaus, standartizuoto, originalaus, lietuvių kalbos specifikai pritaikyto ir regėjimo negadinančio universalaus (kompiuterinio, leidybinio) šrifto "Palemonas" sukūrimas.

Naujasis šriftas bus orientuotas į kultūrines, mokslines, lituanistikos plačiąja šio žodžio prasme reikmes.

Nutarimą paskelbti Kalbos ir knygos metus inicijavo valstybinė Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-mečio minėjimo komisija. Po 1863 metų sukilimo Lietuvoje Rusijos imperijos valdžia uždraudė spausdinti lietuvių kalba lotyniškais rašmenimis.

Vietoje lotyniškų rašmenų buvo įvesta kirilica, tačiau slapta iš užsienio į Lietuvą buvo gabenamos knygos lotyniškais rašmenimis. Keli tūkstančiai knygnešių buvo suimti, nemažai jų buvo ištremta į Sibirą.

Spaudos lotyniškais rašmenimis draudimą caras Nikolajus II-asis panaikino 1904 gegužės 7-ąją.

Gegužės 7-oji Lietuvoje minima kaip Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena.

Lietuviškos spaudos atgavimo šimtmečio paminėjimas įtrauktas į prestižinį 2004-2005 metų UNESCO minimų datų sąrašą, kuriame yra pasaulio kultūrai, švietimui ir mokslui nusipelniusių žmonių bei įvykių jubiliejinės datos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją