Be to, pramoginę laidą rodžiusi BTV privalės J. Lauciui sumokėti 10 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą – tiek Vilniaus apygardos teismas įvertino prokuroro garbę (jis prašė priteisti 100 tūkst. Lt).

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo. Nuteistas L. Lalas jo negalės apskųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), nes byla buvo nagrinėjama privataus kaltinimo tvarka.

Baudžiamąją bylą nagrinėjęs Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas L. Lalą buvo išteisinęs, tačiau su tokiu nuosprendžiu nesutiko J. Laucius – parašė apeliacinį skundą.

Jį išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad televizijos laidos „Uogos. Žinios ir orai“ redaktorius laidos vedėjams parašė tekstą, kuriame buvo akivaizdžiai su tiesa prasilenkiantys teiginiai.

Teisėjai mano, kad palygindamas J. Lauciaus protą su šimpanzės bei jį kaltindamas užvaldžius sklypą Klaipėdoje, laidos redaktorius pažemino prokuroro garbę.

Be to, teigdamas, kad J. Laucius esą pagrobė sklypą ir yra susijęs su Rusijos mafija bei KGB, jį apšmeižė.

Kad BTV laidos kūrėjai grubiai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą bei pažemino prokuroro garbę, taip pat pripažino Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija bei Žurnalistų etikos inspektorius.

Ermita Žalienė, Saulius Grigūnas, Linas Lalas
Į teismą dėl šmeižto ir įžeidimo J. Laucius buvo padavęs ir laidos režisierių Vaidotą Lekavičių bei televizijos eteryje nusirenginėjusius vedėjus - Elzę Daškevičiūtę, Ermitą Žalienę (buvusią Kirdeikytę), Olgą Timofejevą ir Saulių Grigūną. Jiems išteisinamasis nuosprendis paliktas galioti, nes jie tik vykdė laidos redaktoriaus L. Lalo nurodymus – jų veiksmuose nėra tiesioginės tyčios.

DELFI primena, kad politikus ir visuomenės veikėjus pašiepiančios šou laidos kūrėjai Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro nemalonę užsitraukė po 2007-ųjų gruodžio 7-ąją parodytos vėlyvos laidos.

Joje prokuroras nepagrįstai buvo apkaltintas ryšiais su Rusijos mafija ir KGB, be to, laidos vedėjai pašiepė skandalingą istoriją dėl 8 arų sklypo Klaipėdoje. Jį Vyčio Kryžiaus ordinu apdovanotas prokuroras prieš penkerius metus gavo už nuopelnus valstybei.

Šmaikštumu garsėjantys „nuogaliai“ laidoje prokurorą vadino „Justuku“ bei reikalavo, kad šis grąžintų esą iš valstybės pavogtą sklypą. „Kas protingesnis – prokuroras ar šimpanzė?“ – įžeidžiančiomis frazėmis eteryje švaistėsi nusirenginėjantys laidos vedėjai.

J. Laucius teisme aiškino, kad šmeižikiški teiginiai pažemino jo garbę ir orumą.

Dėl BTV laidos kūrėjų siužeto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vėliau jis buvo nutrauktas - įsižeidusiam prokurorui pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Kol byla buvo nagrinėjama teisme, pramoginės laidos kūrėjams ir vedėjams teismas buvo skyręs kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti ilgesniam nei septynių dienų laikotarpiui be teismo žinios.

Naująjį BTV sezoną „Uogos. Žinios ir orai“ jau neberodoma.

„Ši istorija – tiesiog unikali, – yra sakęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. – Jau vien dėl to, kad teisėsaugos pareigūnas, apskundęs laidos kūrėjus žiniasklaidos savireguliavimo institucijoms ir sulaukęs jam palankaus sprendimo, toliau siekia pramoginės laidos kūrėjus nubausti ne civilinio, o baudžiamojo proceso tvarka.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)