Libaniečių imigrantų dukra H.Thomas, kuri moterims pramynė taką į Amerikos politikos žurnalistiką, baigė savo karjerą, atsiprašiusi už praėjusį mėnesį pasakytą frazę, kad Izraeliui derėtų "nešdintis velniop iš Palestinos" ("get the hell out of Palestine").

Pirmadienį Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salėje susirinkusiems H.Thomas kolegoms akis badė garbingoje vietoje pirmosios eilės centre esanti tuščia jos kėdė, o legendinė žurnalistė, pusę šimtmečio uoliai triūsusi, kad prezidentai ir spaudos sekretoriai būtų atskaitingi visuomenei, pati atidūrė žiniasklaidos dėmesio centre.

Apie H.Thomas, ilgiausiai dirbusios Baltųjų rūmų žurnalistų korpuso narės, pasitraukimą pranešė žiniasklaidos konglomeratas "Hearst Corp.".
Jam priklausančiuose laikraščiuose H.Thomas turėjo savo skiltį. Prie "Hearst Corp." H.Thomas prisijungė išėjusi iš naujienų agentūros "United Press International" (UPI), kurioje dirbo 57 metus.

Žurnalistikos veteranė sukėlė tikrą politinę audrą savo pastabomis apie Izraelį, kurias išsakė gegužės 27 dieną per Žydų kultūros paveldo šventę Baltuosiuose rūmuose. Praėjusią savaitę vaizdo įrašas su šiais jos komentarais buvo patalpintas interneto portale "YouTube".

Kai šio renginio metu tinklalapio RabbiLive.com atstovas paklausė H.Thomas, ar ji norėtų ką nors pakomentuoti Izraelio klausimu, ji atsakė: "Pasakykite jiems, kad nešdintųsi velniop iš Palestinos".
"Atminkite, šie žmonės okupuoti, ir tai yra jų žemė, ne vokiečių, ne lenkų", - sakė H.Thomas.

"Jie gali keliauti namo, į Lenkiją, Vokietiją, Ameriką ir visur kitur", - sakė ji.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas pirmadienį šį pasisakymą pavadino "įžeidžiančiu ir smerktinu".

Tuo tarpu pati žurnalistė savo tinklalapyje HelenThomas.org. paskelbė atsiprašymą.

"Labai apgailestauju dėl praėjusią savaitę mano išsakytų komentarų apie izraeliečius ir palestiniečius", - rašė ji.

"Jie neatspindi mano nuoširdaus įsitikinimo, kad taika į Artimuosius Rytus ateis tik tuomet, kai visos šalys pripažins abipusės pagarbos ir tolerancijos būtinybę. Tegul ši diena ateina greitai", - rašė ji.

Baltųjų rūmų korespondentų asociacijos (WHCA) taryba pirmadienį nurodė, kad H.Thomas komentarai "nepateisinami".

Atrodo, gegužės 27 dieną per spaudos konferenciją Baltųjų rūmų Rytų salėje H.Thomas uždavė savo paskutinį klausimą JAV prezidentui. Tuomet ji paklausė B.Obamos: "Pone prezidente, kada ketinate pasitraukti iš Afganistano? Kodėl mes ten toliau žudome ir patys mirštame? Kokia yra tikroji dingstis? Ir nereikia mums čia jokių "bušizmų": "jei mūsų nebus ten, jie visi atvyks čia".

H.Thomas, kuriai per jos ilgą karjerą buvo skirta daugybė apdovanojimų už žurnalistinį darbą ir suteikta virtinė mokslinių garbės laipsnių, dirbti Baltuosiuose rūmuose pradėjo 1960-aisiais, po J.Kennedy rinkimų kampanijos, ir su vėlesniais prezidentais apkeliavo visą pasaulį.

Pernai rugpjūtį B.Obama specialiai užsuko į Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salę pasveikinti H.Thomas su gimtadieniu, kuriai šia proga įteikė keksiukų.

2009 metais pasirodė naujausia H.Thomas knyga "Listen Up Mr President".
H.Thomas buvo pirmoji moteris, tapusi Nacionalinio spaudos klubo ir WHCA nare.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją