Ketvirtadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje "Kas bendro tarp skandalo, susijusio su Prezidentūra, bei Lietuvos radijo ir televizijos" V. Valiušaitis sakė, jog sprendimas palikti visuomeninio transliuotojo Tarybą nebuvęs spontaniškas - tai jis norėjęs padaryti jau prieš metus, mat LRT vykstantys procesai, pasak V. Valiušaičio, prasilenkia su Visuomenės informavimo ir Nacionalinio radijo ir televizijos įstatymais.

"LRT taryboje nėra pakankamos valios, supratimo ir reikalingos išminties, kaip nacionalinį transliuotoją paversti tikra visuomenės tribūna, nesinaudojama net įstatymų teikiamomis galimybėmis. Šiandien visuomeninis transliuotojas yra tapęs tam tikros politinės kovos ir politinės veiksenos priemone, įtakojama politinių grupių, o skaudžiausia - neturintis idėjų, kaip tarnauti visuomenei", - sakė V. Valiušaitis.

Pasak atsistatydinusio LRT tarybos nario, gaudamas iš valstybės biudžeto 35 mln. litų ir turėdamas tas pačias sąlygas kaip ir kiti transliuotojai, Lietuvos radijas ir televizija "tik negrabiai kopijuoja komercinių transliuotojų formą ir turinį ir visais atžvilgiais pralaimi tiek kūrybiškumo, tiek intelektualinio diskurso, tiek informacinių laidų prasme".

Tarp asmeniškai sau nepriimtinų dalykų V. Valiušaitis paminėjo neskaidrius konkursus laidoms rengti ir LRT laidų tinklelį. Pasak V. Valiušaičio, šįmet konkursuose dalyvavo triskart mažiau prodiuserių ir laidų autorių negu pernai, buvo pasigesta aiškiai suformuluotų kriterijų ir pageidavimų.

Savo atsistatydinimą iš LRT tarybos V. Valiušaitis vadina protestu dabartinės politinės krizės akivaizdoje. Pasak V. Valiušaičio, visuomeninis transliuotojas turėtų laikytis nekaltumo prezumpcijos reikalavimo Prezidento Rolando Pakso atžvilgiu. "Man neramu matant ugnies lauką aplink Prezidentą, ir aš galvoju ne apie konkretaus asmens likimą, bet ir apie būsimus Prezidentus. Ar mes patys negriauname savo pilietinės visuomenės užuomazgų?", - retoriškai klausė V. Valiušaitis, tvirtinęs, jog nesąs politiškai angažuotas, nepriklausąs jokiai partijai, rinkimuose nebalsavęs už R. Paksą ir tikrai neisiąs dirbti į Prezidentūrą.

V. Valiušaitis kaltino žiniasklaidą azartišku, nemotyvuotu, agresyviu vieno asmens puolimu ir vadino tai "intelektualiniu terorizmu", o visuomeninį transliuotoją ragino laikytis oriau, gerbti žurnalistinės etikos principus.

Diplomuotas inžinierius ir filologas V. Valiušaitis sakė toliau versiąsis žurnalistine veikla Kaune.

LRT tarybos pirmininkas profesorius Romas Pakalnis Eltai sakė apgailestaująs, kad tarybą palieka naudingas, daug kritiškų pastabų teikęs narys, tačiau tai esąs laisvas žmogaus apsisprendimas, neturėsiantis įtakos tarybos darbui. Pasak R. Pakalnio, į abi laisvas LRT tarybos narių vietas deleguoti žmones turės ankstesnius narius skyrusi institucija - Seimas, nors delegato į E. Eigirdo vietą Seimas rudens sesijoje nepasiūlė.

LRT taryba sudaroma 6 metams iš 12 asmenų - visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Dabartinės sudėties LRT tarybai dirbti liko dar pustrečių metų.

Be pirmininko R. Pakalnio, tarybos nariai yra Atviros Lietuvos fondo direktorė Diana Vilytė, filosofas ir leidėjas Vytautas Ališauskas, operos solistas Vladas Bagdonas, rašytojai Petras Dirgėla ir Marcelijus Martinaitis, žurnalistas Rimvydas Valatka, Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Vidtmannas ir Matematikos ir informatikos instituto sektoriaus vadovas profesorius Adolfas Laimutis Telksnys.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją