„Šių metų konkursas pasižymėjo tuo, kad žurnalistai konkurso komisijos vertinimui pateikė gerokai daugiau darbų ne politinėmis ar ekonominėmis temomis, o tokias publikacijas ir laidas, kuriose daugiau nagrinėjama klimato kaitos, skurdo, tolerancijos, europietiško požiūrio problemos – žmogiškos ir daugeliui suprantamos temos“, - teigė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, vadovavęs „EuroMedija 2010“ vertinimo komisijos darbui.

„Džiaugiamės šių metų konkursui gavę įspūdingų darbų. Lietuvos ir Europos saitus kūrybiškai atskleidę žiniasklaidos meistrai stiprina kokybiškos žurnalistikos pozicijas“, – akcentavo Laimutė Pilukaitė, l.e.p. Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovė.

Šiais metais žurnalistai pretendavo į apdovanojimus septyniose nominacijose: Europos plunksna (spaudos žurnalistas), Europos akis (televizijos žurnalistas), Europos balsas (radijo žurnalistas), Europos regionietis (regioninės žiniasklaidos žurnalistas), Eurožinius (aktualijų žurnalistas), Eurovirtualas (interneto vartų žurnalistas) ir Eurotinklius (tinklaraštininkas).

Daugiausia dalyvių – 13 žiniasklaidos profesionalų – varžėsi dėl apdovanojimų „Eurožiniaus“ nominacijoje. I vietą laimėjo interneto vartų „Delfi.lt“ žurnalistė Rasa Lukaitytė už straipsnius „Lietuvai vytis Europą teks dar bent 15 metų“, „Lietuvos maistui taikomas PVM – vienas didžiausių ES“ ir „Prancūzijos URM perspėja savo piliečius apie lietuvių ksenofobiją“. II vieta skirta dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistei Gabrielei Pečkaitytei, pateikusiai publikacijas „Draugystė duos vaisių?“, „Kur ta Europos didybė?“ ir „Skambutis! Bet kam?”. III vietos laureatu tapo kitas interneto vartų „Delfi.lt“ žurnalistas Mindaugas Jackevičius už darbus „Vokietijos žiniasklaida: kultūros sostinė Lietuvoje – katastrofa“, „ES lietuvių neprivertė gerbti nei moterų, nei mylinčių tą pačią lytį“, „Ispanės patirtis Vilniuje: rasistiniai užgauliojimai ir aršūs kontrolieriai“.

Antra pagal populiarumą tapo „Europos regioniečio“ nominacija, sulaukusi 12-kos žurnalistų, pateikusių 27 darbus. I vietą šioje kategorijoje komisija skyrė Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ žurnalistei Agnei Adomaitei už publikaciją „Baltijos pakrantė – stichijų valioje“. II vietos nugalėtoja tapo savaitraščio „Šiauliai plius“ korespondentė ir portalo www.etaplius.lt redaktorė Eva Jagminaitė, pateikusi rašinių ciklą „Europa krizės akivaizdoje“, straipsnius „Ar po penkerių metų galime vadintis europiečiais“ ir „Europa per pusdienį“. III vieta atiteko Vidai Ramanauskaitei-Grišmanauskienei iš Alytaus radijo stoties FM99 už laidas „Europos kaleidoskopas“, „Apie sveikatą ir gyvenimą...“ ir „Žaliasis kanalas“.

„Europos plunksnos“ nugalėtoju jau antrą kartą tapo spaudos žurnalistas Rytas Staselis, šiemet pristatęs darbus “Galime prarasti Europą”, “Išgelbėti Pepsi kartą”, “Nežinomas karas”. II vietą komisija skyrė žurnalo „Valstybė“ žurnalistui Karoliui Makrickui už publikaciją „Vėjas ar atomas?“. III vietą laimėjo dienraščio „Verslo žinios“ žurnalistė Teresė Staniulytė ir jos publikacijos „Lietuva buvo ant nemokumo slenksčio“, „Negrįžtamai pradanginti ES milijonai“, „ES milijardai nutildė euroskeptikus“. Iš viso „Europos plunksnos“ nominacijoje varžėsi 11 spaudos žurnalistų.

„Eurovirtualo“ nominacijoje už geriausių interneto vartų žurnalistų titulą varžėsi 9 žiniasklaidos atstovai. Tačiau vertinimo komisija šioje kategorijoje skyrė tik I vietą, kuri atiteko portalo „Bernardinai.lt“ atstovėms Kristinai Urbaitytei ir Bertai Tilmantaitei už darbus „Laura Valytė: Aš negirdžiu, bet nieko baisaus“ ir „Priklausomybė. Vien tik nevartoti neužtenka“. Komisijos narių nuomone, būtent šių žurnalisčių darbuose buvo visapusiškai išnaudotos interneto terpės galimybės. To pritrūko kitiems kandidatams, todėl II ir III vietos buvo nuspręsta neskirti.

„Europos balso“ nominacijai savo darbus pateikė 8 radijo žurnalistai. Šiais metais nugalėtoju pripažintas Algirdas Steponavičius, Lietuvos radijo laidos „Gimtoji žemė“ redaktorius, pelnęs I vietą už radijo pasakojimą „Kodėl šiaudai Lietuvoje vis dar tik perspektyvus kuras?“, reportažą „Skirsnemunės ūkininkui pinigų uždirba ir vėjas“ ir interviu su ūkininkais „Kūrendami avižas, šildysis gyvenamąjį namą“. II vietos laimėtoja tapo Vilija Ramanauskienė iš Alytaus radijo stoties FM99 už laidas apie alternatyviąją energetiką, Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo atgarsius Europoje ir tiesioginę diskusiją su europarlamentarais iš laidų ciklo „Europos klubas“. III vieta skirta taip pat Lietuvos radijo žurnalistei Eglei Merkytei, pateikusiai reportažus „Gyvybės langeliai“, „Smurtas šeimose“ ir „Vandens kolonėlės“.

TV žurnalistikai skirtai konkurso nominacijai „Europos akis“ savo darbus pristatė 6 žurnalistai. I vietos laureatu tapo Domas Burkauskas už reportažą apie ekonomikos skatinimo planą laidoje „Idėjų metas“. II vietą laimėjo tos pačios laidos žurnalistė Tautvydė Valentaitė, pateikusi tris reportažus: „Ar galima kalėjime išmokti ko nors doro?“, „Lietuvoje vyksta daugybė projektų, skirtų romų integracijai. Kaip jie patys vertina projektų naudą?“, „Kokia kompiuterinio raštingumo nauda pensininkams? Apie lygias galimybes nepaisant amžiaus“. III vietą laimėjo Šiaulių regiono TV „Splius“ kūrybinė grupė – Asta Šiukšterienė, Artūras Konderauskas, Aida Brašiškienė, vertinimui atsiuntę reportažą „EP rinkimai artėja“ iš laidos „Provincija“.

Komisija neskyrė prizinių vietų nominacijoje tinklaraštininkams „Eurotinklius“. Darbus vertinusių konkurso partnerių nuomone, visi 11 darbų, kuriuos pateikė 6 tinklaraštininkai, nevisiškai atitiko keltus reikalavimus. Todėl siekdama išlaikyti aukštus konkurso standartus komisija nusprendė šiais metais „Eurotinkliaus“ kategorijoje apdovanojimų neskirti.

Visi pirmųjų vietų laimėtojai buvo apdovanoti Europos Komisijos atstovybės prizais –nešiojamuoju kompiuteriu ir kelione į Briuselį, kur turės galimybę susitikti su Europos Komisijos ir Europos Parlamento pareigūnais (šis prizas įsteigtas kartu su Europos Parlamento informacijos biuru). Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojai taip pat pakviesti apsilankyti Briuselyje.

Iš viso konkurse dalyvavo 47 žurnalistai, vertinimui pateikę 113 darbų. 2009 m. konkursas sulaukė 70 darbų, kuriuos atsiuntė 40 autorių iš visos Lietuvos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją