"Mes reikalaujame nedelsiant imtis atitinkamų priemonių prieš antisemitines laidas", - rašoma laiške, kurio kopiją gavo ir BNS.

Žydų bendruomenės kreipimąsi paskatino LNK humoro laidos "Dviračio žynios" siužetas, rodytas po rugsėjį įvykusio Izraelio Kneseto pirmininko Reuveno Rivlino vizito ir jo kalbų Lietuvoje, sulaukusių nevienareikšmių politikų ir žiniasklaidos vertinimų.

Žydų bendruomenės nuomone, laidoje parodyta svečio parodija priminė nacių ir sovietų naudotus antisemitinės propagandos metodus ir galėjo paskatinti ne tik neapykantą žydams ir Izraeliui, bet ir fizinį susidorojimą su žydų tautybės Lietuvos piliečiais.

"Dviračio žynių" autoriai, prisidengdami politinių naujienų parodija, skatina neapykantą žydams ir visai žydų tautai", - teigiama kreipimesi, kurį pasirašė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius ir bendruomenės komisijos kovai su antisemitizmu narys Arkadijus Vinokuras.

Bendruomenės kreipimesi primenama, jog Lietuvos įstatymai draudžia tautinės neapykantos skatinimą ir siūloma pavyzdžiu imti Švediją bei LNK savininkės "Bonnier" grupės įkūrėją Albertą Bonnierą, kuris buvo "vienas aktyviausių demokratijos, humanizmo ir tolerancijos gynėjų".

"Bonnier" grupės Komunikacijų skyriaus vadovas Erikas Manssonas BNS telefonu patvirtino, jog gavo Lietuvos žydų bendruomenės laišką, tačiau teigė nesąs su juo dar susipažinęs ir žadėjo jį komentuoti savaitės pabaigoje.

LNK generalinis direktorius Paulius Kovas interviu BNS stebėjosi, jog žydų bendruomenė įsižeidė dėl humoro laidos.

"Aš tik galiu pasakyti, jog ir estai, ir suomiai, ir daugybė kitų tautų buvo parodijuoti, ir nė viena tauta tokių laiškų nerašė. Čia mano, kaip generalinio direktoriaus, faktas", - BNS sakė P.Kovas. Jis teigė nemanąs, jog televizija savo laida pažeidė įstatymą ar etikos normas.

Vienas "Dviračio žynių" kūrėjų Haroldas Mackevičius BNS pareiškė, jog Lietuvos žydų bendruomenė nesuprato siužeto. Pasak jo, siužete buvo šaipomasi ne iš žydų, bet iš "buitinio antisemitizmo".

"Jame mes šaipėmės iš buitinio antisemitizmo, kuris, nors ir labai gaila, bet Lietuvoje egzistuoja. Gaila, kad Lietuvos žydų bendruomenė labai tiesmukai suprato tą reportažą", - sakė H.Mackevičius.

"Tai nebuvo įžeidžiantis reportažas. Tam tikra prasme, jis buvo nukreiptas kovai su antisemitizmu", - pažymėjo jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją