Žinia, kad keturi Estijos žurnalistai, dalyvavę "Media 2009" pavadintame renginyje iš Rusijos valstybinės naujienų agentūros "RIA Novosti" gavo mažus nešiojamus kompiuterius, Estijoje sukėlė debatus dėl tokio elgesio etiškumo. Agentūros interneto svetainėje skelbiama, kad seminare dalyvavo ir devyni Lietuvos žurnalistai.

"RIA Novosti" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Maksimas Filimonovas BNS trečiadienį sakė, kad maži nešiojami kompiuteriai buvo parinkti kaip dovanos dėl kelių priežasčių.

"Norėjome pabrėžti modernų žurnalistų darbo pobūdį modernioje aplinkoje", - sakė M.Filimonovas.

Pasak jo, iš pradžių taip pat buvo svarstoma galimybė dalyviams įteikti elektronines knygas, bet nuspręsta duoti funkcionalesnius prietaisus.

"Kiekvienas kompiuteris mums kainavo maždaug 12 tūkst. rublių. Tai santykinai daug, bet kadangi "RIA Novosti" yra suinteresuota pristatyti save kaip informacijos šaltinį Rusijoje ir postsovietinėje erdvėje, nusprendėme išleisti tokią sumą", - aiškino M.Filimonovas.

Dovanos turi ir komercinę pusę - kompiuterių savininkams leidžiama nemokamai pasinaudoti kai kuriais agentūros produktais, tikintis, kad potencialūs klientai taps realiais, sakė "RIA Novosti" atstovas.

M.Filimonovas sakė, kad dovanos priėmimas priklauso nuo jos vertės ir aplinkybių.

"Jei vienas iš mūsų žurnalistų priimtų tokią dovaną individualiai, mūsų reakcija natūraliai būtų neigiama. Bet jei tai standartinis rinkinys konferencijos dalyviams, kurį gauna dešimtys ar šimtai kitų dalyvių, mūsų reakcija būtų neutrali", - sakė "RIA Novosti" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas.

M.Filimonovo teigimu, dalyviai turėjo teisę grąžinti dovaną, jei, jų nuomone, tai susikirto su etikos normomis ar redakcine politika.

Redaktorius sakė neturįs informacijos, kad panašūs debatai būtų kilę kitose valstybėse, kurių žurnalistai dalyvavo forume "Media 2009".

"Neturime duomenų, kad konferencijos dalyvių gauti komplektai būtų interpretuojami kitose šalyse kaip Rusijos valdžios bandymas paveikti žurnalistų objektyvumą. Man atrodo, kad Estijos reakcija yra per emocionali ir neatspindi faktinio problemos masto. Mes per daug gerbiame savo kolegas, kad pagalvotume, jog tokia pigi dovana kaip nešiojamas kompiuteris galėtų paveikti jų objektyvumą", - sakė M.Filimonovas.

"RIA Novosti" skelbiamame dalyvių sąraše nurodyta, kad renginyje Maskvoje dalyvavo ir devyni Lietuvos žiniasklaidos priemonių atstovai - dienraščio "Lietuvos rytas" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Marius Laurinavičius, leidybos namų "Savaitė" generalinis direktorius Aleksandras Maceina, Audrys Antanaitis iš "Žinių radijo", dienraščio "Respublika" redaktorius Algis Kalanta, Gintaras Sarafinas iš "Veido", Valdemaras Puodžiūnas iš "Klaipėdos", Stanislovas Gudavičius iš "Vilniaus dienos", Nikolajus Žukovas iš žurnalo "Aviacijos pasaulis" ir leidybos namų "Obzor" valdybos pirmininkas Anatolijus Lozinskis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)