A.Riistanas nėra vienintelis pagarsėjęs klastotojas. Gegužės mėnesį karštas diskusijas apie žiniasklaidos etiką ir standartus išprovokavo skandalinga naujiena, kad vieno autoritetingiausio pasaulio dienraščių "The New York Times" 27 metų žurnalistas Jaysonas Blairas (Džeisonas Bleras) beveik ketverius metus apsimetinėjo rašąs žinutes iš įvairių šalies vietų, nors iš tikrųjų nekeldavo kojos iš savo namų Niujorke, prisigalvodamas citatų ir plagijuodamas pranešimus iš kitų leidinių.

"Galbūt esu tikras naivuolis, tačiau aš nė neįtariau, kad A.Riistanas sukčiauja", - sakė keletą iš piršto išlaužtų interviu išspausdinusio Estijos savaitraščio "Eesti Express" redaktorius Kalevas Keskula.

"Estijoje žurnalistai uždirba labai mažai, todėl mūsų darbas nėra pelningas, - sakė jis. - Žinoma, aš juo pasitikėjau".

Jaunojo žurnalisto sufabrikuotų interviu sąrašas išties įspūdingas. Jis neva yra kalbėjęsis su garsiais rašytojais, tarp jų Milanu Kundera, Martinu Amisu (Martinu Eimisu), Ianu McEwanu (Janu Makevanu) ir Tomu Stoppardu (Tomu Stopardu), ėmęs interviu iš filosofų Jeano Baudrillard'o (Žano Bodrijaro) ir Richardo Rorty (Ričardo Rorčio), bendravęs su kino metru Milošu Formanu.

A.Riistaną suktybes atskleidė savaitinio žurnalo "Sirp" redaktorius, kuris užsakė išskirtinį interviu su George'u Sorosu (Džordžu Sorosu) ir, suabejojęs dėl kelių "keistokų" gauto pokalbio nuorašo vietų, paskambino į G.Soroso biurą. Tačiau nustebęs garsiojo finansininko ir filantropo spaudos sekretorius pareiškė, kad tai greičiausia kažkoks nesusipratimas, nes G.Sorosas tokio interviu nėra davęs.

Tada "Sirp" viešai demaskavo A.Riistaną, kuris vėliau šalies spaudai taip pat prisipažino klastojęs interviu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją