Seimui sprendžiant, ar imtis minėtų įstatymo pataisų, posėdžių salėje virė diskusijos.
Pasak vieno įstatymo pataisų iniciatoriaus konservatoriaus Gintaro Songailos, siekiama, kad taryba būtų dar labiau nepriklausoma, finansuojama atskira eilute.

„Dar daugiau – LRT taryba būtų dar labiau depolitizuota. Buvo tokių spragų, kad tarybos nariai galėjo būti partijų nariai. Dar visai neseniai, gal ir šiuo metu, tarybos pirmininkas yra vienos iš partijų valdybos narys. Tokių dalykų negali būti. Pačios tarybos sudėties, paskyrimo tvarkos pusiausvyros nekeičiame – pozicijos, opozicijos pusiausvyra išliktų“, - kalbėjo G. Songaila.

Pasak G. Songailos, dėl reklamos draudimo pasirinktas estiškas variantas – esą taip būtų pasiektas skaidrumas, komercinės pajamos nebūtų suplaktos su viešaisiais finansais.

Priekaištavo, kad teikia ne laiku

„Dėl ko tas noras taip kontroliuoti? Ar mes iš tikrųjų sugebėsime suprasti? Matau, kad per pastaruosius dvejus metus LTV atsigavusi, atsirado laidų, kurias malonu žiūrėti, ji išlindo iš užkaborio, į kurį buvo įstumta. Ar vėl reikėtų prieš komercines ją pastatyti į kampą ir pasakyti, kad komercinės geresnės, nes jos kitaip sutvarkytos, o šitą galima mušti?“, - klausė „darbietis“ Kęstutis Daukšys.


Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis pastebėjo, kad šiuo metu atliekamas LRT auditas, Seime laukiama LRT ataskaitos tvirtinimo. „Ar vis tik ne geriau sulaukti kontrolės išvadų, audito, įvertinančios finansinę situaciją ir tada jau galvoti, ką čia tobulinti, kaip, o ne užsiiminėti tuo, ką dabar darome? Kaip jūs manote, kaip vadybininkas, kaip yra, kad mes bėgame prieš traukinį?“, - klausė V. Andriukaitis.

G.Songaila atrėmė, kad priėjus iki priėmimo stadijos, bus gilus pavasaris ir tada jau bus pateiktos Valstybės kontrolės išvados.

„Darbietis“ Vydas Gedvilas pastebi, kad su kiekviena kadencija Seimas bando reorganizuoti LRT. „Gal šis įstatymas bus reikalingas ateityje, bet pateiktas ne laiku. Vien dėl paprastų priežasčių – jūsų įstatymo projekte numatyta visiškai uždrausti reklamą, išskyrus socialinę. Tada arba reikia kokius triskart padidinti finansavimą, kad LRT išgyventų ir sugebėtų atlikti savo misiją. Kaip jūs manote, iš kur LRT išgyvens?“, - klausė V. Gedvilas.

Liberalas Erikas Tamašauskas siūlė šiuo nelengvu metu reklamos atsisakymą daryti laipsniškesnį, išdėstant per porą ar trejetą metų.

Socialdemokratams frakcijos vardu paprašius pertraukos, Seimas nusprendė dėl įstatymo pataisų svarstymo apsispręsti kitame posėdyje.

Įžvelgia bandymą suvalstybinti

Pagal Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovų pateiktas LRT įstatymo pataisas, tarybos nariai būtų skiriami juos teikiančios institucijos kadencijai, tad, pavyzdžiui, išrinktas naujas Seimas skirtų naujus tarybos narius. Be to, tarybos narį delegavusi institucija turėtų teisę jį atšaukti. Įsigaliojus įstatymui dabartinė taryba būtų performuojama.

Šiuo metu taryba sudaroma 6 metams iš 12 asmenų, po keturis skiria prezidentas, Seimas, po vieną atstovą - Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

Taryba svarstytų LRT generalinio direktoriaus tinkamumą eiti pareigas, jeigu Seimas nepatvirtintų LRT veiklos ataskaitos. Taip pat - jei jis 2 metus nepasiektų tarybos nustatytų LRT veiklos kasmetinių planų įgyvendinimo rezultatų, kurie būtų numatyti sutartyje.

Taip pat LRT administracija būtų įpareigota tarybai teikti visą reikalaujamą informaciją, taip pat ir tokią, kurios turinį sudaro LRT arba trečiųjų asmenų komercinė arba profesinė paslaptis.

Įstatymo pataisomis būtų įtvirtinamas draudimas LRT lėšas, gaunamas iš valstybės biudžeto, naudoti komercinei veiklai, kuria nėra tenkinamas viešasis interesas, o iš LRT veiklos gaunamas pelnas galėtų būti naudojamas tik tokiai veiklai, kuria siekiama tenkinti viešąjį interesą, finansuoti.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2011 metų sausio 1 dienos. LRT būtų įpareigojama nuo šios datos nutraukti iki jų įsigaliojimo sudarytas sutartis dėl reklamos. Taip pat numatoma, kad įsigaliojus įstatymui per tris mėnesius būtų iš naujo formuojama LRT taryba.

DELFI primena, kad LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius pataisas yra įvardijęs kaip bandymą LRT suvalstybinti visuomeninį transliuotoją. Tokios pat nuomonės laikosi ir LRT tarybos pirmininkas Gediminas Ilgūnas.

„Rimtą susirūpinimą“ dėl Seimui pateiktų LRT įstatymo pataisų, kurios „sutrikdytų LRT veiklą“ ir „neužtikrintų šio transliuotojo kontroliuojančios institucijos nepriklausomumo nuo valstybinių struktūrų“, pareiškė Europos transliuotojų sąjunga (EBU).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją