Kritiška pozicija išdėstyta EBU generalinės direktorės Ingrid Deltenre laiške Seimo pirmininkei Irenai Degutienei.

„Mums ypač didelį nerimą kelia siūlymas uždrausti LRT reklamą, nes tai kelia grėsmę sutrikdyti LRT veiklą, taip pat ir naujosios nuostatos dėl LRT tarybos formavimo, kurios neužtikrintų šio transliuotojo kontroliuojančios institucijos nepriklausomumo nuo valstybinių struktūrų“, - rašo EBU vadovė.

Laiške pažymima, kad pataisomis siūloma naujoji LRT tarybos formavimo tvarka, siekiant per kelis mėnesius pakeisti dabartinės tarybos sudėtį, „atrodo nesąžininga, o tokia praktika galėtų ateityje kelti grėsmę Tarybos nepriklausomumui“.

EBU vadovė pažymi, kad pataisomis suteikus Tarybai papildomas galias, „būtų peržengtos tokio kontrolės organo kompetencijos ribos“, o kai kurios pataisų nuostatos „keltų grėsmę LRT institucinei autonomijai“.

„Neabejoju, kad suvokiate, jog atėmus galimybę gauti pajamas iš reklamos, pagal Europos taisykles ir reglamentavimą, šalys narės privalo užtikrinti visuomeniniams transliuotojams atitinkamą ir stabilų finansavimą, kad jie galėtų vykdyti savo visuomeninę misiją“, - Seimo pirmininkei rašo EBU vadovė, komentuodama Seimui teikiamas LRT įstatymo pataisas.

Pataisų projektas, kurio autoriai – Gintaras Songaila, Valentinas Stundys ir Arūnė Stirblytė, įtrauktas į Seimo antradienio posėdžio darbotvarkę.

„Ir Europos Sąjunga, ir Europos Taryba pripažįsta visuomeninių transliuotojų vaidmens svarbą tenkinant visuomenės demokratinius, socialinius ir kultūrinius poreikius. Be deramo finansavimo visuomeniniams transliuotojams šios misijos įgyvendinimas būtų neįmanomas“, - primena EBU generalinė direktorė.

Anot jos, „akivaizdu, kad, netekus pajamų iš reklamos, LRT turėtų būti kompensuojama, arba ji turėtų gauti finansavimą iš kitų garantuotų pajamų šaltinių“.

„Jei atsitiktų taip, kad LRT nebūtų užtikrintas stabilus ir skaidrus finansavimas, kiltų rimtų padarinių dėl žiniasklaidos pliuralizmo ir kultūrinės įvairovės ne tik Lietuvos piliečiams, bet ir visos Europos visuomeninio transliavimo sektoriui“, - rašoma laiške I.Degutienei.

Ankstesniuose laiškuose Lietuvos prezidentei, Seimo pirmininkei ir premjerui EBU priminė Europos Tarybos Tarybos nuostatas, raginančias šalis nares „teikti teisines, politines, finansines, technines ir kitas priemones, būtinas užtikrinti realią programų turinio laisvę ir institucinę visuomeninių transliuotojų autonomiją, siekiant pašalinti bet kokią politinio ar ekonominio kišimosi grėsmę“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją