Vilniaus apygardos teismas trečiadienį turėjo nagrinėti LRTC nacionaliniam transliuotojui iškeltą civilinę bylą dėl skolos ir delspinigių sumokėjimo, tačiau teisėjas Dainius Rinkevičius parengiamąjį posėdį buvo priverstas atidėti – ieškovas pateikė patikslintą ieškinį ir papildomus motyvus, kaip yra apskaičiuotas įsiskolinimas.

Praėjusių metų spalį Telecentras ieškinyje teismui nurodė, kad siekia prisiteisti 3 mln. 603 tūkst. Lt skolą ir beveik 93 tūkst. Lt delspinigių.

LRT atstovaujantis advokatas Gintautas Bartkus trečiadienį žurnalistams tvirtino, kad nacionalinis transliuotojas atsiskaitė iš komercinės reklamos ir už misijos vykdymą iš valstybės biudžeto gautų lėšų.

„Mūsų duomenimis, dalis skolos yra padengta, prieš Naujuosius metus buvo atlikti mokėjimai, be to, pervestos iš biudžeto gautos lėšos“, - teigė G. Bartkus.

Kad dalį skolos LRT padengė, pripažino ir Telecentrui atstovaujantis advokatas Virgilijus Kaupas.

„Atsakovas dalį skolos padengė, tačiau mes ieškinį patiksliname, nes nuo ieškinio pateikimo iki teismo posėdžio pradžios skolos dydis išaugo“, - sakė V. Kaupas.

Pasak jo, LRT padengė maždaug tik pusės milijono litų įsiskolinimą.

Nors Telecentras padidino ieškinio sumą, LRT atstovaujantis advokatas viliasi, kad teisminis ginčas baigsis taikiai. Pasak jo, jau buvo susitikę LRT ir Telecentro vadovai, kurie žadėjo ieškoti būdų, kaip ginčą baigti taikiai.

„Tai nėra vien komercinis ginčas, tai susiję su televizijos žiūrovais, kurie vaidina svarbiausią vaidmenį“, - pažymėjo G. Bartkus.

„Telecentras pasirengęs išklausyti LRT pasiūlymus ir juos apsvarstyti, tik po to paaiškėtų, ar įmanomas taikus sprendimo būdas, o jeigu įmanomas, tai koks jis galėtų būti, - DELFI sakė Telecentro komunikacijos vadovė Gintarė Rimkuvienė. - Konkrečių siūlymų LRT kol kas nepateikė. Tuo tarpu teismo procesas vyksta toliau. Deja, LRT skolos nemažėja, tačiau Telecentras teikia LRT siuntimo paslaugas, žiūrovai mato LTV programas, o už suteiktas paslaugas privalu atsiskaityti“.

Telecentro ir LRT bylą teismas toliau ketina nagrinėti kovo 16-ąją.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas turėtų nagrinėti Telecentro atskirąjį skundą dėl Vilniaus apygardos teismo spalio 16-osios nutarties, kuria buvo atsisakyta taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir areštuoti LRT turtą.

Teismas atsisakė taikyti laikinąsias apsaugos priemones, nes LRT „yra viešasis juridinis asmuo, kurio viena iš atliekamų funkcijų susijusi su visos Lietuvos teritorijoje esančių gyventojų informavimu radijo ar televizijos pagalba, įskaitant ir ypač svarbios informacijos suteikimą stichinės nelaimės ar bet kokiu kitu ypač svarbiu visuomenei ir valstybei atveju“.

„Apribojus atsakovo kaip visuomeninio transliuotojo teisę disponuoti jo turimu turtu, kiltų grėsmė visos Lietuvos gyventojų poreikių tenkinimui, kurie susiję su jų materialine gerove bei nauda. Iš to seka, kad laikinųjų apsaugos priemonių pritaikymas gali sukelti grėsmę visos Lietuvos visuomenės bei valstybės viešajam interesui. Todėl laikinąsias apsaugos priemones atsisakytina taikyti ir dėl galimos grėsmės, jog areštavus atsakovo turtą ir pinigines lėšas gali sutrikti visuomeninio transliuotojo veikla, ko pasėkoje būtų pažeistas Lietuvos gyventojų bei Lietuvos valstybės viešasis interesas“, - nutartyje pažymėjo teisėjas D. Rinkevičius.

DELFI primena, kad LRT dalį skolų pripažįsta, tačiau teigia abejojanti Telecentro numatomų tarifų skaidrumu. Tuo tarpu Telecentras atremia, kad laikosi Ryšių reguliavimo tarnybos nustatytų prieigos suteikimo, skaidrumo, nediskriminavimo bei kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos įpareigojimų.

„Visiems transliuotojams tarifų ir nuolaidų taikymo sistema yra žinoma, kaip žinoma ir tai, jog Telecentras nesugalvoja kainų „iš lubų“, - yra sakęs Telecentro vadovas Algirdas Vydmontas. - Transliuotojai patys siekė, kad siuntimo paslaugų įkainius kontroliuotų Ryšių reguliavimo tarnyba. Būtent todėl, kad tarifai yra pagrįsti sąnaudomis ir yra kontroliuojami, ekonominio pakilimo metu siuntimo kainos transliuotojams nebuvo didinamos, būtent todėl ir LRT negali gauti išskirtinių, kitus transliuotojus diskriminuojančių, sąlygų, ko buvo reikalaujama per LRT atsiųstus advokatus“.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius yra sakęs, kad nacionalinis transliuotojas taip pat yra padavęs ieškinį prieš Telecentrą.

Pasak Telecentro atstovės G. Rimkuvienės, LRT ieškinį Telecentras gavo vos prieš kelias dienas, todėl dar nėra iki galo susipažinęs su jo turiniu, todėl kol kas nėra pateikęs savo argumentų teismui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją