Incidentas įvyko spalio 25 d. Lietuvos – Baltarusijos pasienio kontrolės punkte Lavoriškės – Kotlovka. Dviems valandoms buvo sulaikytas lengvasis automobilis, kuriuo važiavo VšĮ Transporto media centras vadovas Algirdas Aušra ir žurnalo „Transportas“ vyr. redaktorius Gytis Vincevičius. Sulaikymo priežastis – Baltarusijos pasieniečiai rado keletą žurnalo „Transportas“ numerių su Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos portretu ant viršelio.

Žurnalo redakcija praneša, kad jiedu buvo susiruošę į Maskvoje organizuojamą parodą „Sandėlys. Transportas. Logistika – 2009“, ir įsidėję į lengvąjį automobilį keletą žurnalo „Transportas“ numerių, kartu ir pastarąjį Nr. 9(19) su Baltarusijos prezidento atvaizdu.

Automobilio patikrinimo metu, atidaręs dėžę su žurnalais ir pamatęs, kad ant vieno žurnalo numerio viršelio yra A. Lukašenkos portretas, pasienietis nustebo. Jis paėmė vieną žurnalo numerį ir nunešė pamainos viršininkui, kuris sulaikytuosius apklausė dėl vežamų žurnalų ir portreto ant viršelio atsiradimo aplinkybių. Vėliau apie situaciją buvo pranešta kitam poste budėjusiam viršininkui (taip pat majorui), kuris dar kartą apklausė sulaikytuosius ir nusprendė pranešti dar aukštesniems viršininkams.

Pamatę, kad pasienio kontrolės poste kilo sumaištis, sulaikytieji aiškino, jog portreto ir straipsnio atsiradimas žurnale yra pozityvus, kad kiekvienas straipsnis turi trumpas santraukas rusų ir anglų kalbomis. Nors patikinta, kad išleidus minėtą žurnalo numerį jis buvo nusiųstas Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje, kad informacija gali būti nesudėtingai patikrinama pavarčius numerį ar operatyviai pasiskambinus atitinkamoms tarnyboms, tačiau procesas vyko lėta sava eiga.

Pasieniečiai stengėsi raminti sulaikytuosius dėl sugaištamo laiko, teigdami, kad tokia yra galiojanti tvarka ir apie viską reikia informuoti viršininkus. Praėjus valandai buvo pranešta, kad teks dar laukti, kol atvažiuos viršininkas iš Astravos pažiūrėti žurnalo viršelio su šalies vadovo portretu.

Po dviejų valandų tikrinimo buvo pasakyta, kad galima važiuoti, tačiau sulaikytieji turi praeiti deklaruojamų prekių (raudonąjį) koridorių detaliam asmeninių daiktų ir automobilio patikrinimui atlikti.

Nors pasieniečiai buvo informuoti, kad jokių deklaruojamų prekių sulaikytieji neturi, visgi viršininkų paliepimu, patikrinimo procedūra buvo pakeista ir atlikta raudono koridoriaus patikra.

Redakcija stebisi, kad viso patikrinimo proceso metu Baltarusijos pasieniečiai neklausė, kaip sulaikytieji yra susiję su žurnalu „Transportas“, o ir tikrinant asmeninius daiktus, jie atidžiai peržiūrėjo net turimų darbo dokumentų turinį.

Dvi sugaištos valandos, dėl kurių buvo pavėluota į Baltarusijos – Rusijos dieninės pamainos darbo grafiką, privertė laukti dar vieną papildomą valandą, todėl į Maskvą žurnalo atstovai nuvyko jau gerokai po vidurnakčio.

Nuotykių patyrę žurnalo „Transportas“ atstovai džiaugiasi, kad jų kelionė į Maskvą per Baltarusiją baigėsi laimingai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją