Sekmadienį BBC Jeremy Clarksono automobilių mėgėjams skirtoje laidoje „Aukščiausia pavara“ transliuotą „Volkswagen“ markės automobilio reklamos parodiją jau kelintą dieną komentuoja ir rodo visa Lenkijos žiniasklaida.

Parodijos kadruose, imituojančiuose TV žinių laidą, panikos apimti lenkai bėga nuo vokiečių ekspansijos: viską metę, jie veržiasi į pasienin vežančius autobusus ir traukinius. Aiškią aliuziją į Antrojo pasaulinio karo pradžios pabėgėlius apvainikuoja kadras su automobilio vaizdu ir užrašu – „Volkswagen Scirocco TDI“ – Nuo Berlyno iki Varšuvos su vienu baku“ (angl. „Berlin to Warsaw in one tank“). Angliškas žodis „tank“ taip pat reiškia tanką, taigi ši dviprasmybė leidžia suprasti, kad hitlerininkams invazija į Lenkiją nedaug kainavo.

Iki šiol J. Clarksono angliško humoro laidos ir knygos, kuriose niekad netrūko pasišaipymų iš įvairių Europos tautų, buvo labai populiarios Lenkijoje. Tačiau šį kartą britas pastebimai perlenkė lazdą ir liko nesuprastas.

Praėjusį savaitgalį Lenkai minėjo 65-ąsias tragiško Varšuvos sukilimo metines, o už kelių savaičių, rugsėjo 1-ąją, pažymės nuo hitlerinės Vokietijos įsiveržimu į Lenkiją prasidėjusio Antrojo pasaulinio karo pradžios metines.