PEC duomenimis, 53 žurnalistai buvo nužudyti per pirmuosius šešis šių metų mėnesius. Pernai per pirmąjį pusmetį pasaulyje buvo nužudyti 45 žurnalistai. Dar šeši žurnalistai buvo nužudyti šiemet liepos mėnesį; tarp jų yra rusų žurnalistė ir teisių gynėja Natalija Estemirova, kuri buvo nužudyta liepos 15-ąją.

Šiame "juodajame" sąraše pirmauja Meksika, kur šiemet buvo nužudyti septyni žurnalistai. Šeši žiniasklaidos atstovai nužudyti Pakistane, po penkis - Irake, Filipinuose, Rusijoje ir Somalyje, po keturis - Gazos Ruože ir Hondūre, trys - Kolumbijoje, po du - Afganistane, Gvatemaloje, Nepale, Šri Lankoje ir Venesueloje, po vieną - Indijoje, Indonezijoje, Kenijoje, Kirgizijoje ir Madagaskare.

PEC paragino visas Jungtinių Tautų (JT) valstybes, tarptautines ir nevyriausybines organizacijas imtis veiksmų "šioms žurnalistų skerdynėms sustabdyti".

PEC generalinis sekretorius Blaise'as Lempenas sakė, kad tokių atvejų padaugėjimas šiais metais atspindi konfliktus Gazos Ruože, Somalyje, Pakistane ir Šri Lankoje.

Tačiau jis pridūrė, kad tokiose valstybėse kaip Meksika, Filipinai ir Rusija nėra konfliktų, bet "smurtas prieš žurnalistus tapo endeminiu bruožu".

PEC prezidentas Hedayatas Abdel Nabi sakė, jog didelis tokių atvejų skaičius "negatyviai veikia reportažus ir žudo galimybes atskleisti pasauliui tiesą".

Pasak H.Abdel Nabi, JT Žmogaus teisių taryba nesugeba apginti žurnalistų.

PEC išreiškia susirūpinimą dėl neramumų Irane, kurie buvo kilę po ginčijamų prezidento rinkimų ir per kuriuos buvo suimta mažiausiai 40 žurnalistų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją