Siekdama išsaugoti regioninių ir vietinių laikraščių sklaidą padidėjus mokesčių naštai, Vyriausybė trečiadienį nutarė pakeisti Valstybės teikiamos dalinės finansinės paramos kultūriniams ir šviečiamiesiems projektams pagal Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui pateiktas paraiškas bendruosius konkursų nuostatus.

Vyriausybė Kultūros ministerijos teikimu pritarė 2007 m. spalio 31 d. nutarimo pakeitimo projektui, numatančiam didesnį finansavimą regioninių ir vietinių laikraščių sklaidai. Priimtais Vyriausybės nutarimo pakeitimais numatoma skirti didesnį valstybės finansavimą regioninių ir vietinių laikraščių leidėjams - ne mažiau kaip 37 procentus Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo programoms skirtų lėšų (iki šiol buvo skiriama ne mažiau kaip 20 procentų), taip pat didesnį finansavimą kultūros ir meno (ne mažiau kaip 23 proc.), šviečiamojo pobūdžio leidiniams (ne mažiau kaip 12 proc.), vaikų ir jaunimo kultūrinio švietimo periodikai (ne mažiau kaip 8 proc.).

Priėmus šį nutarimą regioninių ir vietinių laikraščių leidėjams per fondą atskiro konkurso būdu bus paskirstyti papildomi 3 mln. litų.

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas šįmet iš dalies finansuoja 230 kultūros ir šviečiamosios veiklos projektų. Pagal šešias programas jiems iš valstybės biudžeto buvo paskirta per 6 mln. 670 tūkst. litų.

Pagal kultūros ir meno leidinių programą paremti 28 projektai. Solidžiausiai paremta UAB "Kultūros barai" - iš visai jai skirta 383 tūkst. litų paramos. Viešajai įstaigai "Metai", leidžiančiai to paties pavadinimo mėnraštį, skirta 250 tūkst. litų, viešajai įstaigai "Literatūra ir menas", leidžiančiai to paties pavadinimo laikraštį, skirta 242 tūkst. litų.

Pagal šviečiamojo pobūdžio leidinių paramos programą parama skirta 14 projektų. Didžiausia suma - 245 tūkst. litų - skirta savaitraštį "Atgimimas" leidžiančiai viešajai įstaigai "Pilietinės minties institutas".

Pagal radijo ir televizijos rėmimo programą paremti 24 projektai. Lietuvos konfliktų prevencijos asociacijai skirta 52 tūkst. litų, po 50 tūkst. litų skirta VšĮ "Žodis - ne žvirblis", bendrovei "Kalipsė" ir VšĮ Katalikų radijo "Mažoji studija".

Fondas parėmė 45 internetinės žiniasklaidos projektus. Didžiausios paramos sulaukė interneto portalas Bernardinai.lt - 170 tūkst. litų, bendrovė "Kultūros barai" - 75 tūkst. litų ir VšĮ "Menų spaustuvė" - 45 tūkst. litų.

Vaikų ir jaunimo kultūrinio švietimo srityje parama suteikta 28 projektams. Didžiausia parama (95 tūkst. litų) paskirta žurnalą "Bitutė" leidžiančiai to paties pavadinimo viešajai įstaigai ir bendrovei "Nieko rimto", leidžiančiai žurnalą "Laimiukas" (85 tūkst. litų).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją