"Bus įsteigta nauja kompanija "Evening Standard Ltd", kuriai priklausys "Evening Standard" ir kurioje "Associated" bus mažesnysis akcininkas, turintis 24,9 proc. akcijų", - priduriama jame.

A.Lebedevas sutiko mokėti nominaliąją sumą, kuri, kaip pranešama, yra 1 svaras (3,7 lito), ir nusipirkti, jo žodžiais tariant, tą "ikonišką" dienraštį, kuris, kaip ir kiti laikraščiai, grumiasi su didžiuliais sunkumais dėl internetinės žiniasklaidos plėtros.

"Lebedevų šeima yra patenkinta, kad investuoja į "Evening Standard", - sakė jis pareiškime, kurį paskelbė DMGT. - Tvirtai remiame laisvą ir nepriklausomą spaudą ir labai žavimės "Evening Standard", kaip ikonišku leidiniu su jo puikios žurnalistikos ir komentavimo tradicijomis".

"Esame įsipareigoję didinti šio laikraščio konkurencingumą ir laukiame, kol galėsime dirbti su "Associated", kuri ir toliau dalyvaus kaip mažesnioji akcininkė", - pridūrė jis.

49 metų A.Lebedevas, buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, bus naujosios kompanijos valdybos pirmininkas, o jo sūnus - vykdomasis direktorius, nurodo "Associated Newspapers Ltd".

Kompanijos "Daily Mail and General Trust" (DMGT), kuriai priklauso "Associated Newspapers Ltd", valdybos pirmininkas lordas Jonathanas Rothermere'as sakė: "Labai didžiuojamės, kad mums priklausė "Evening Standard". Jis turi ilgą ir garbingą istoriją kaip vienas didžio pasaulio miesto laikraščių, pagrįstą išsiskiriančia žurnalistika".

"Tikiu, kad Aleksandras Lebedevas yra kaip ir aš atsidavęs laikraščiams ir toliau investuos į "Evening Standard", - pridūrė jis.

Kaip anksčiau sakė pats A.Lebedevas, komerciniu požiūriu "Evening Standard" jo nedomina.

"Manau, šis ("Evening Standard" pirkimas) niekaip nesusijęs su pinigų uždirbimu. Yra daug kitų būdų (uždirbti pinigų). O tai - geras būdas leisti pinigus", - sakė verslininkas interviu btirų laikraščiui "The Guardian".

Drauge jis pareiškė, kad neketina kištis į reakcijos reikalus.

"Mano įtaka bus artima nuliui", - pabrėžė oligarchas.

A.Lebedevas dirbo KGB užsienio žvalgybos tarnyboje ir prisidengęs diplomatine tarnyba nuo 1987 iki 1991 metų dirbo SSRS, o vėliau Rusijos ambasadoje Londone, informuoja Rusijos žiniasklaida.

Iš savo pareigų tuo metu magnatas mini tik spaudos apžvalgų rengimą.

Jis pasitraukė 1991-aisiais, turėdamas pulkininko leitenanto laipsnį, ir pradėjo savo verslą, kuris dabar apima bankininkystę ir aviaciją.

2006 metais A.Lebedevas drauge su buvusius SSRS lyderiu Michailu Gorbačiovu nusipirko laikraščio "Novaja gazeta" 49 proc. akcijų. Šis laikraštis griežtai kritikuoja Kremlių, jame dirbo spalį nužudyta žurnalistė Ana Politkovskaja.

Be to, A.Lebedevas yra bendrovės "Nacionalnaja mediakompanija" - holdingo, kuriam priklausė laikraštis "Moskovskij korrespondent", savininkas.

Šis laikraštis iš pradžių sustabdė leidybą, o vėliau visiškai ją nutraukė, kai paskelbė neteisingus gandus, kad Vladimiras Putinas neva skiriasi su savo žmona, norėdamas susituokti su gimnaste Alina Kabajeva.

A.Lebedevas, pernai gegužę buvęs 358-ojoje vietoje turtingiausių žmonių sąraše, kurį sudarė žurnalas "Forbes", įvertinęs jo turtą 3,1 mlrd. dolerių, be kita ko, kontroliuoja "Nacionalinį rezervų banką" ir turi Rusijos aviakompanijos "Aeroflot" akcijų paketą.

Nors daugelis Rusijos oligarchų yra palikę savo žymę Didžiojoje Britanijoje, pirmiausia - Romanas Abramovičius, kuriam priklauso futbolo klubas "Chelsea", pirmą kartą vienas jų nusiperka didelį britų laikraštį.

Kaip ir kita spauda, "Evening Standard" bando atsilaikyti prieš internetinę žiniasklaidą ir įnirtingą nemokamų leidinių konkuravimą Londono rinkoje. "Evening Standard" yra vienintelis mokamas visos sostinės laikraštis; 2008 metų gruodį jo tiražas buvo 287 tūkstančiai.

Buvo pranešta, kad praėjusią savaitę sandoris buvo beveik baigtas. Tada "The Guardian" rašė, kad A.Lebedevas beveik baigė derėtis dėl to laikraščio pirkimo už, kaip buvo įsivaizduojama, simbolinį vieną svarą.

"The Guardian" teigė, kad šis sandoris tikriausiai buvo aptarinėjamas aukščiausiuose britų vyriausybės sluoksniuose.

Britanijos ir Rusijos santykiai komplikavosi po buvusio rusų agento Aleksandro Litvinenko nunuodijimo Londone 2006 metų lapkritį.

Susitarimas dėl "Evening Standard" buvo pasiektas po to, kai Prancūzijos teismas praėjusią savaitę leido Rusijos oligarcho Sergejaus Pugačiovo sūnaus kompanijai perimti vakarinį laikraštį "France-Soir".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją