Žurnalistų protesto akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žurnalistikos padėtį kiekvienoje šalyje. Žurnalistų bendruomenes neramina tai, kad dalyje žiniasklaidos priemonių verslo interesai keliami aukščiau už žurnalistikos standartus. Didžiausią susirūpinimą tiek žurnalistams, tiek visuomenei kelia krentantys etikos ir profesionalumo standartai žurnalistikoje, mažėjančios žurnalistų socialinės garantijos ir neaiškus jų statusas.

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), prisijungdama prie šios akcijos, lapkričio 5-ąją pakvietė žurnalistus palaikyti kolegų iniciatyvą ir susitikti Vilniuje, sostinės Rotušės aikštėje. Savivaldybė šiam renginiui buvo davusi leidimą nuo 13 val. iki 14 val. 15 min.

Rotušės aikštėje susirinko būrys skirtingų kartų ir skirtingų žiniasklaidos priemonių žurnalistai, buvę ir dabartiniai redaktoriai, žurnalistikos studentai, netgi keletas LŽS Jaunųjų žurnalistų klubo narių. Jie bendravo, diskutavo tarpusavyje ir su atsitiktiniais praeiviais, o lygiai pirmą valandą, laikydami plakatą su akcijos simbolika, dviem minutėms nutilo ir sustingo (žurnalistams tai nebuvo lengva…). Akcijos organizatorių pasiūlymu, kiekvienos redakcijos žurnalistai buvo raginami 13 val. padaryti dviejų minučių pertrauką ir nedirbti. Šios simbolinės minutės turėjo būti skirtos pamąstyti apie savo profesiją, save ir kolegas.

Vėliau visi akcijos dalyviai pasirašė ant plakato.

Kaip žinia, šiemet LŽS iniciatyva Seime buvo sudaryta darbo grupė, kuri parengė įstatymų pakeitimo projektus, susijusius su žurnalistų bei kitų kūrėjų socialinio statuso problemų. Šiuo metu Lietuvoje pagal vadinamąją autorinių sutarčių sistemą dirbantys kūrėjai neturi jokių socialinių garantijų. Dėl to didelė dalis žurnalistų yra viena labiausiai socialiai pažeidžiamų grupių Lietuvoje.

Pasak Tarptautinės žurnalistų federacijos (angl. IFJ), lapkričio pirmojo trečiadienio kampanija pabrėžia socialinę ir profesinę šiuolaikinės žurnalistikos krizę. „Pakildami už savo teises žurnalistai taip pat pasisako už pilietines laisves ir pagrindines žmogaus teises, – rašoma IFJ interneto svetainėje. – Lapkričio 5-osios akcija taip pat yra kreipimasis į kitus darbuotojus, į visas pilietinės visuomenės grupes ir į plačiąją visuomenę apskritai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją