Premijos skirtos keturiose kategorijose - spaudos, radijo, televizijos bei internetinės žiniasklaidos. Kiekvienos jų laimėtojai gavo po 5 tūkst. eurų. Nuo šiol EP žurnalistikos premijos bus teikiamos kasmet.

Spaudos kategorijoje šiemet laimėjo Vokietijos žurnalistė Kirsten Woernle ("GEOWissen") už reportažą apie EP vertėjų darbą bei austras Wolfgangas Boehmas ("Die Presse") už straipsnį apie Šengeno erdvės plėtrą. Interneto kategorijoje apdovanotas suomis Pete'as Pakarinenas ("Verkkouutiset") už straipsnį apie nelegalią imigraciją į ES.

Televizijos kategorijoje premiją pelnė britė Širin Vyler (Shirin Wheeler) (BBC) už savaitinę laidą apie ES politiką "The record: Europe" bei danas Larsas Feldballe Petersenas (TV2) už reportažą apie cheminių medžiagų reglamentavimą. Tuo tarpu radijo kategorijoje laimėjo Mircea Radu Lipovan bei Andreea Manzat ("Radio Iasi") už laidą apie ES bendrosios žemės ūkio politikos įgyvendinimą.

Dėl premijos kovojo ir du Lietuvos žurnalistai, perėję pirminę atranką. Tai "Verslo žinių" apžvalgininkė Rūta Slušnytė, parašiusi straipsnių ciklą apie ES politiką, bei radijo stoties "Extra FM" savininkas ir žurnalistas Nedas Šinkūnas, rengiantis laidą "Europos laikrodis". Laimėtojus kiekvienoje kategorijoje atrinko komisija, sudaryta iš trijų europarlamentarų ir šešių Briuselyje akredituotų žurnalistų.

Iškilmingai įteikdamas premiją, EP pirmininkas Hansas-Gertas Poetteringas sakė, jog "ES politikai reikia kritiško, tačiau teisingo ir objektyvaus įvertinimo". Priminęs Sacharovo premijos skyrimą kelioms žurnalistų organizacijoms, taip pat EP spaudos konferencijų salės pavadinimą A. Politkovskajos vardu, Parlamento pirmininkas pažymėjo EP pasiryžimą "tvirtai kovoti su visų formų žurnalistų represijomis ir trukdymu jiems dirbti".

Po premijos įteikimo surengta diskusija apie žiniasklaidos vaidmenį informuoti apie ES institucijų, ypač Europos Parlamento, veiklą. Renginyje dalyvavo dėl premijos kovoję žurnalistai, taip pat Parlamente vykusių Jaunimo žiniasklaidos dienų dalyviai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją