Pats D. Kuolys teigia kol kas negavęs jokių pasiūlymų, tačiau faktą, kad LRT taryba yra išsakiusi panašų siūlymą LRT vadovybei, patvirtina kai kurie tarybos nariai, jo neneigia ir LTV direktorius Rimvydas Paleckis: „Tarybos nariai laikosi šiek tiek kitos nuomonės (nei administracija – DELFI), kad jeigu „Sankirtos“ atitiktų kultūrinės laidos koncepciją, tai ji galėtų egzistuoti“.

Tačiau kai kurie DELFI kalbinti LRT tarybos nariai sako, jog tam tikra prasme D. Kuoliui yra sudaromos išskirtinės sąlygos, mat TV eteris jo laidai veikiausiai bus suteiktas siekiant paneigti įtarimus, kad gegužę dėl nesutarimų su LRT vadovybe D. Kuolys prarado radijo laidą „Tarp Rytų ir Vakarų“ bei LTV2 kanalu matytas „Sankirtas“.

Laidą siūloma kurti be konkurso

Pagal įstatymus, LRT tinklelis formuojamas viešo konkurso tvarka. Tai reiškia, kad LRT, kaip ir kiekvienais metais, skelbia konkursą pirkti televizijos laidoms, o laidų kūrėjai savo projektus teikia specialiai Vyriausybės nutarimu nustatytai „paslaugų pirkimo komisijai pirkimui organizuoti ir jam atlikti“. Komisijai vadovauja ją suformavusios įstaigos vadovas – šiuo atveju LTV direktorius Rimvydas Paleckis, ji skirta įvertinti pateikiamus projektus ir atrinkti originaliausias bei labiausiai LRT misiją atitinkančias laidas.

Pasak R.Paleckio, paprastai egzistuoja nusistovėjusi praktika, kad viešame konkurse dalyvauja visi projektai – tai yra paraiškas teikia ir esamų, ir naujų laidų kūrėjai, nes konkursas vyksta „į konkrečias pozicijas“. Tai reiškia, kad šiųmetiniame konkurse dalyvavo Editos Mildažytės „Bėdų turgus“, Violetos Baublienės „Stilius“, Virginijaus Savukyno „Savaitės atgarsiai“ ir nauji, iki šiol nematyti projektai.

Tačiau formaliai jau egzistuojančioms laidoms konkurse dalyvauti nėra privalu, nes dėl jų ateities savo žodį gali tarti LRT administracija. Tik reikia žinoti, kad šis žodis jau egzistuojančiai laidai gali būti nepalankus, jeigu konkurse dalyvauti panūsta ir kiti dalyviai, pateikiantys originalesnes idėjas.

„Suprantate, kaip yra: remiantis patirtimi, kuri nusistovėjo, tos laidos, kurios buvo eteryje, tai televizijos vadovybė gali nuspręsti, kad jos eteryje ir lieka. Tada konkurso nereikia. Tai, pavyzdžiui, šiais metais išliko E.Mildažytės „Bėdų turgus“, „Stilius“ išliko. Tačiau tos laidos konkurse vis tiek dalyvavo, nes jis skelbiamas į tas pozicijas, o ne konkrečiai laidai. Bet jeigu kas nors būtų pateikęs geresnius pasiūlymus, mes galbūt būtume svarstę ir galbūt net būtume pasirinkę kitų kūrėjų laidas, tačiau to neįvyko. Taip ir su D. Kuoliu: formaliai jis neprivalėjo dalyvauti konkurse, bet jeigu kas nors būtų pateikęs pasiūlymų, mes būtume svarstę“, - DELFI pasakojo R. Paleckis.

D. Kuolys paraiškos dalyvauti konkurse nepateikė, o apie galimybes kurti ir vesti laidą „Sankirtos“, jeigu tai bus įprasta kultūrinė laida, parkalbo LRT taryba.

R. Paleckis sako, kad šiuo atveju LRT taryba yra aukščiausia valdymo institucija ir turi teisę siūlyti, kad viena ar kita laida išliktų tinklelyje, tačiau nesiima vertinti, ar taip sudaromos lygios sąlygos su visais laidų kūrėjais.

„Taryba mano, kad jeigu „Sankirtos“ atitiktų kultūrinės laidos koncepciją, tai ji galėtų būti kuriama. Aš negaliu vertinti, ar tai gerai, ar ne, tačiau galiu tik pasakyti, jog mano pozicija yra tokia, kad jokia laida negali būti atidaroma ir uždaroma remiantis parašų rinkimu. Taip mes prieisime prie chaoso, kuris nežinau, kam yra naudingas“, - sakė LTV direktorius, pabrėžęs, kad LRT egzistuoja tam tikra struktūra ir tvarka, kurios reikėtų paisyti.

Paklaustas, ar jo nuomone, anksčiau kuriama D. Kuolio laida „Sankirtos“ anksčiau atitikdavo kultūrinėms laidoms keliamus reikalavimus, R. Paleckis buvo atviras: „Na, kiek esu matęs, vienoje laidoje ir pats esu dalyvavęs, tai ten buvo labiau aktualijų laida, o ne kultūrinė“.

D.Kuoliui – išskirtinės sąlygos?

Tuo metu kai kurie DELFI kalbinti LRT tarybos nariai svarsto, jog D. Kuoliui iš esmės yra sukuriamos išskirtinės sąlygos lyginant su kitais laidų kūrėjais. „Nežinau, keistai čia, tarsi išeina, kad D. Kuoliui sudaromos išskirtinės sąlygos, o, pavyzdžiui, Virgio (Virginijaus Savukyno – DELFI) laidos nepraėjo“, - DELFI sakė savo pavardės įvardinti nenorėjęs LRT tarybos narys.

V. Savukynas komisijai buvo pasiūlęs 3 projektus, tarp jų buvo ir anksčiau kurta laida „Savaitės atgarsiai“. Tačiau komisija, įvertinusi, kad visi projektai vargiai atitinka LTV2 kanalui keliamus tikslus, siūlymus atmetė.

„Aš tai jokios nuoskaudos tikrai nejaučiu: vieną kartą laimi, kitą pralaimi. Tiesiog normalus konkursas, kuriame buvo vertinami pateikti projektai. Mano buvo pateikti trys projektai ir, na, šįkart nė vienas nepraėjo“, - DELFI pasakojo V. Savukynas.

Pats D. Kuolys teigia kol kas negavęs jokių pasiūlymų – esą LTV2 direktorius Martynas Kėvišas kreipėsi tik prašydamas nurodyti adresą, kuriuo būtų galima siųsti oficialius dokumentus. Kaip DELFI pasakojo R. Paleckis, bendravimą laiškais pasiūlė jis pats, nes taip lieka mažiau vietos interpretacijoms.

DELFI primena, kad gegužės mėnesio pabaigoje kilo aistros, kai D. Kuolys radijo laidoje „Tarp Rytų ir Vakarų“ sukritikavo „Panoramos“ reportažą, kaip atspindintį tik vieną nuomonę bei neobjektyvų. Kiek vėliau LRT nebepratęsė sutarties su D. Kuoliu dėl radijo laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“, o „Sankirtos“ iš LTV2 eterio dingo beveik mėnesiu anksčiau, LRT vadovybei motyvuojant, kad baigėsi jos transliavimo laikotarpis.

Tuo pat metu iš LRT tarybos pirmininko pareigų atsistatydino Valentinas Milaknis. Kaip vieną iš atsistatydinimo motyvų V. Milaknis įvardijo nepasitikėjimą naujuoju LRT generaliniu direktoriumi Audriumi Siaurusevičiumi bei nesugebėjimą apginti D. Kuolio.

D. Kuolį rėmė ir kai kurios visuomeninės organizacijos, kurios rinko parašus ir reikalavo, jog jo laidos būtų atnaujintos nacionaliniame radijuje ir televizijoje. Tarp šių organizacijų buvo ir Piliečių santalka, nors D. Kuolys yra vienas Piliečių santalkos steigėjų ir tarybos vicepirmininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją