Vadina alkoholio reklamos grąžinimu

26 darbo grupės nariai – parlamentarai, alkoholio gamintojų ir prekiautojų, transliuotojų, Nacionalinės sveikatos tarybos, Vyskupų konferencijos atstovai, vartotojų teisių gynėjai – buvo paprašyti pasiūlyti, kaip reglamentuoti kai kurio silpno alkoholio reklamą.

Pagal darbo grupės pataisas, bet kokia alkoholio reklama visuomenės informavimo priemonėse ir viešumoje būtų draudžiama tik nuo 2012 m. Toks draudimas jau taikomas tabako gaminiams.

Iki to laiko alkoholio reklamą būtų draudžiama transliuoti 6-23 val. Šis apribojimas nebūtų taikomas alui iki 5,5 proc. stiprumo ir natūralios fermentacijos gėrimams iki 13 proc. stiprumo.

Silpno alkoholio gamintojų arba juo prekiaujančių įmonių pavadinimai ir jų prekių ženklai būtų leidžiami ant profesionalių sportininkų sportinės aprangos, avalynės ar kitų sporto gaminių ar sporto atributikos sporto renginių metu.

Kartu transliuotojus norima įpareigoti transliuoti reklamą, propaguojančią blaivybę ir informuojančią apie alkoholio vartojimo žalą.

Dalis darbo grupės narių pareiškė nesutinkantys su minėtais pasiūlymais, kurie esą yra nuo sausio 1 dienos įsigaliojusių alkoholio reklamos apribojimų atšaukimas. „Tokius pasiūlymus vertiname kaip ypatingai prieštaraujančius visuomenės interesams ir žalingus jos sveikatai“, - teigiama Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui, kuris nuo antradienio nebeina šių pareigų, ir darbo grupės vadovui Virginijui Domarkui adresuotame rašte.

Anot jo autorių, darbo grupė buvo sudaryta siekiant ne išspręsti klausimus, susijusius su sporto varžybų transliacijomis ir marškinėlių su prekių ženklais naudojimu, o „prisidengiant sporto interesais“ sugrąžinti alkoholio reklamą. Nepatenkintieji pataisomis kritikavo darbo grupės narius alkoholio gamintojus, kurie esą atvirai proteguoja savo verslą.

„Mes kategoriškai pasisakome prieš alkoholio reklamos grąžinimą į televiziją nuo 6 iki 23 valandos“, - teigiama rašte.

Logotipų siūlo nevadinti reklama

Kartu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo vardu pateiktos kelių Alkoholio kontrolės įstatymo straipsnių pataisos. Tokią pačią poziciją palaiko ir Nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriato vadovas Romualdas Žekas, Valstybės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, Seimo kanceliarijos teisininkas Girius Ivoška, Vyskupų konferencijos atstovas Vygantas Malinauskas, Nacionalinės vartotojų federacijos prezidentė Alvita Armanavičienė, Vyskupo M. Valančiaus blaivybės sąjūdžio tarybos narys Vytautas Turčinavičius, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

Pataisomis siūloma ir toliau drausti alkoholinių gėrimų reklamą Lietuvos jurisdikcijai priklausančių transliuotojų ir retransliuotojų transliuojamose programose 6-23 val. Šios nuostatos siūloma netaikyti tiesiogiai ir ištisai transliuojamoms bei retransliuojamoms tarptautinėms varžyboms, kurios vyksta tarp skirtingų šalių komandų ar sportininkų užsienio valstybėje).

Reklama siūloma nelaikyti alkoholinius gėrimus gaminančių arba jais prekiaujančių įmonių registruotų pavadinimų ar prekių ženklų, kai jie nereguliariai ir netikėtai matomi transliuojamose ar retransliuojamose programose ir kai šie atvaizdai yra šalutiniai, palyginus su transliuojamos ar retransliuojamos programos vaizdais.

Nuo šių metų sausio visų alkoholinių gėrimų reklama per televiziją draudžiama 6-23 val. Kadangi per krepšinio ar „Formulės-1“ varžybas ekrane šmėžuoja rungtynes ar sportininkus remiančių alkoholio gamintojų logotipai, jos pradėtos transliuoti ne tiesiogiai, o nuo 23 val.

Logotipai taip pat laikomi reklama, todėl Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba jų rodymą per šiemet transliuotas sporto rungtynes jau nubaudė TV3 bei Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją