Inspektorius taip pat įspėjo televizijos kanalo TV3 savininkus bei vadovus, kad "panašūs amoralūs reiškiniai ateityje nebūtų toleruojami ir viešai skelbiami".

"Negalima sutikti su komercinių televizijų mėginimais "įdomumu" ir "konkurencija" dangstyti laisvo sekso propagavimą. Kaip ir smurtas bei prievarta, jis demoralizuoja bręstančią asmenybę, neigiamai veikia moralinę atmosferą visuomenėje ir šalyje", - skelbiama trečiadienį priimtame Seimui atskaitingos Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendime. Inspektoriaus Romo Gudaičio pasirašytas sprendimas įsigalios, paskelbus jį "Valstybės žiniose".

Per realybės šou "Akvariumas 2" lapkričio viduryje buvo parodyti antklode užsikloję vaikinas ir mergina, iš kurių judesių ir dejonių žiūrovai galėjo susidaryti įspūdį, jog jaunuoliai mylisi.

Šį šou rodo televizijos kanalai TV3 ir "Tango TV".

Reportažas iš "Akvariumo 2" buvo rodomas vėlyvu laiku, laidos metu bėganti eilutė įspėjo apie tai, jog laidą nerekomenduojama žiūrėti jaunesniems nei 16 metų asmenims.

Žurnalistų etikos inspektorius konstatavo, kad laidoje "Akvariumas -2" esama ir viešosios informacijos, darančios neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi, elementų.

Inspektorius taip pat atkreipė visų transliuotojų, viešosios informacijos rengėjų, platintojų bei žurnalistų dėmesį į tai, jog kurdami naujus laidų ir programų formatus jie turėtų vengti informacijos, galinčios turėti neigiamos įtakos žmogaus orumui ir dorovei, viešo skelbimo.

Praėjusį pirmadienį posėdžiavusi Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija konstatavo, kad per TV realybės šou pademonstruotas lytinis aktas nebuvo pornografija ar erotika.

Tačiau komisija pripažino, kad atsitiktinių lytinių santykių savitikslis rodymas televizijos laidose, taip pat jų provokavimas ir net propagavimas etiniu požiūriu "nėra ir negali būti priimtina".

Komisijos nuomone, geriausias būdas konkurencijos sąlygomis išvengti panašių etikos normų pažeidimo būtų pačių transliuotojų susitarimu parengtas jų etikos kodeksas, kuriame būtų atsižvelgta į audiovizualinės žiniasklaidos ypatybes.

Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija pasiūlė atnaujinti visų suinteresuotų šalių konsultacijas dėl Transliuotojų etikos kodekso parengimo, kuris papildytų galiojantį Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą.

Licencijas transliuotojams išduodanti Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) sprendimą, ar bausti lytinį aktą pademonstravusią televiziją, priims gavusi Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos bei Žurnalistų etikos inspektoriaus išvadas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją