Komitetas šio žingsnio ėmėsi dėl panaikintų žinių sulaukęs daugybės kreipimųsi.

K. Petrauskis komiteto narius tikino, kad 7-10 min. žinių laida neatsvers Rusijos kanalų. Pasak jo, LRT transliuoja laidas baltarusių bei ukrainiečių kalbomis. LTV eteryje rodomos laidos rusų kalba „Rusų gatvė”, laida stačiatikiams “Krikščionio žodis”, o Lietuvos radijas kasdien nuo pusės penktos vakaro transliuoja pusvalandinę informacinę laidą.

Dėl to, pasak K. Petrauskio, informacijos kitakalbiams daug ir pakanka. Jis priminė, kad žinios rusų kalba nebuvo žiūrimos, prie ekranų pritraukdavo nuo pusės iki vieno procento žiūrovų, jas daugiausia žiūrėjo lietuviai. „Laida neatliko savo funkcijos, dėl šių motyvų jos atsisakėme“, - kalbėjo LRT vadovas.

R. Pakalnis priminė, kad už laidos naikinimą balsuota vienbalsiai LRT tarybos posėdyje. Jo nuomone, ateityje reikia kitokio pobūdžio laidų anglų, gal ir rusų, kalbomis, kad informaciją būtų transliuojama užsienio rinkai.

Siūlė trinktelėti K.Petrauskiui ir R.Pakalniui per sprandą

Komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas sakė, kad, jo nuomone, LRT reikia praplėsti laidų skaičių ir kitomis kalbomis. To, pasak jo, reikia norint, kad kitataučiai gautų objektyvią informaciją, mat „rusų ir baltarusių televizijų informacija galbūt nėra valstybiška“.

Parlamentarė Audronė Pitrėnienė komiteto nariams siūlė prisiimti dalį kaltės, mat LRT tarybos nariai komitetui neatsiskaito už darbą. Julius Dautartas kalbėjo, kad žinios rusų kalba – valstybės ir tautinių mažumų politikos simbolis. Marija Aušrinė Pavilionienė pasakojo laidą pažiūrėdavusi, tačiau joje pasigedusi kokybės. Parlamentarė priminė, kad rusai – kaimynai, ir su jais nereikia taip drastiškai elgtis.

Dalia Teišerskytė teigė nemananti, kad žinias rusų kalba turėjo pakeisti kvaili, banalūs pašnekėjimai laidoje „Labas vakaras“ su nusibodusiais, banaliais, nevykusiais kikenimais. „Mes įžeidėme dalį visuomenės“, - kalbėjo ji, priminusi, kad nesame nutolę nuo rusų kultūros, šie žmonės buvo šalia sudėtingiausiais valstybės momentais ir neišdavė, o Lietuva juos - išdavė. D. Teišerskytė teigė, kad reikia vožtelėti per sprandą LRT direktoriui ir tarybos pirmininkui, jog šie atsipeikėtų.

Baigusi kalbėti apie žinias rusų kalba, parlamentarė pasakojo sekmadieniais per LTV norinti gero koncerto, naujo spektaklio, ramaus Justino Marcinkevičiaus ar Jono Strielkūno balso. Iš LRT ji reikalavo padorumo, tautos auginimo, o ne naikinimo. Parlamentarė sakė mylinti laidos „Labas vakaras“ vedėją Audrių Giržadą ir „šalia jo strakaliojančią mergaitę“ (Laviją Šurnaitę – DELFI), tačiau retoriškai klausė, ką tokia laida duoda. LRT laidas ji lygino, su, jos nuomone, kokybiškomis Rusijos televizijų laidomis.

Žinių panaikinimui nepritaria ir prezidentas

Susirūpinimą laidos panaikinimu išsakė ir prezidento patarėja Irena Vaišvilaitė. Ji pranešė, kad prezidentas gavo Lietuvos rusų visuomeninių organizacijų koordinacinės tarybos kreipimąsi ir protestą su prašymu išsaugoti žinias rusų kalba, kuris persiųstas LRT tarybai. I. Vaišvilaitė kalbėjo, kad jei LRT pakankama laikoma 8 proc. žiūrovų auditorija, tai ir 1 proc. rusakalbių auditorija - normali. Pasak I. Vaišvilatės, su K. Petrauskiu dar prieš naikinant žinias yra kalbėjęs ir nepritarimą išreiškęs prezidentas Valdas Adamkus.

Komitete lankėsi ir Vilniaus miesto tarybos narė Larisa Dmitrijeva. Ji pareiškė apie laidos rusų kalba naikinimą sužinojusi tik iš žiniasklaidos. Pasak jos, norisi turėti informacinę valstybinės pozicijos galimybę, o 10 min. laida rusų kalba – geriau negu nieko. L. Dmitrijeva nuogąstavo, kad nelikus žinių rusų kalba, vystysis rusakalbių nelojalumas Lietuvai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją