LŽS penktadienį išplatintame pranešime spaudai primena, kad Konstitucijos 25 straipsnis labai aiškiai numato, kad laisvė gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai.

„Apmaudu, kad tik iš kolegų žurnalistų sužinojome, jog penktadienio Seimo valdybos posėdyje svarstytas laikinai einančio VAD direktoriaus Rymanto Mockevičiaus raštas, kuriame siūloma apriboti žurnalistų savarankišką judėjimą Seimo rūmuose, o su mumis tokių projektų niekas net nebandė aptarti“, - apgailestavo LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius dėl bandymų Seime riboti žurnalistų teisę rinkti informaciją.

„Jei iš tiesų bus bandoma riboti vietas, kuriose žurnalistai gali bendrauti su Seimo nariais, tuomet turės būti labai aiškiai motyvuojama, kodėl tokie ribojimai reikalingi ir ką bei nuo ko jie saugo“, – pažymėjo D.Radzevičius. LŽS pirmininkas taip pat abejoja viešai paskelbtų argumentų, dėl kurių neva reikia riboti žurnalistų teisę rinkti informaciją apie Seimo darbą ir vėliau ją skleisti visuomenei, pagrįstumu.

VAD rašte Seimo kancleriui Gintautui Vilkeliui rašoma, jog „remiantis pasauline praktika juos (žiniasklaidos atstovus - DELFI) galima įvardinti kaip „jautrią grupę“, nes dalis išpuolių prieš saugomus objektus ar asmenis buvo planuota ar įvykdyta užsimaskavus žiniasklaidos atstovais. Todėl ši objekto lankytojų kategorija visada sulaukia padidinto saugumo tarnybų dėmesio. Todėl būtina apriboti šių asmenų savarankišką judėjimą objekto viduje, išskiriant atskiras zonas, kuriose jie galėtų lankytis laisvai, ir zonas, į kurias galėtų patekti tik lydimi Seimo kanceliarijos darbuotojų“.

„Sudėtinga komentuoti kokios pasaulio šalys ir kodėl minėtame rašte lyginamos su Lietuva ir mūsų žurnalistais, tačiau man dar neteko girdėti, kad Lietuvos žurnalistai nors kartą būtų ėmęsi teroristinių ar kitokių panašių veiksmų Seime ir dėl to juos reikia iš esmės prilyginti galimiems teroristams“, - VAD argumentus pranešime spaudai vertina D.Radzevičius.

Atsižveldama į tai, kad tokie siūlymai svarstomi skubotai ir iš esmės neįsigilinus į jų pasekmes bei neatsižvelgiant į realią situaciją mūsų šalyje, Lietuvos žurnalistų sąjunga siūlo Seimo valdybai prieš svarstant bet kokius informacijos rinkimo laisvių ir teisių apribojimų pasiūlymus pateikti tokius projektus įvertinti kompetetingiems teisės ir žurnalistų veiklos specialistams. „Jei Lietuvoje šiuo metu pradėsime kurti valdžios institucijų bendravimo su žiniasklaida ir visuomene tvarką pagal karą ar nuolat vykstantį terorizmą išgyvennačių šalių pavyzdį, tuomet galime pamiršti bet kokią demokratiją mūsų šalyje“, - naujus siūlymus įvertino LŽS pirmininkas D.Radzevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją