Praėjusią savaitę DELFI kalbintas J. Švoba prisipažino, kad derasi su galimais akcijų pirkėjais, tačiau pasiūlė skambinti vėliau. Trečiadienį laikraščio vadovas atsisakė kalbėti, pareiškęs, kad atstogauja ir yra ne Vilniuje.

DELFI duomenimis, dėl daugumos „Valstiečių laikraščio“ akcijų, tarp jų – ir priklausančių Švobų šeimai, pardavimo praėjusią savaitę sukirsta rankomis su bendrovės „Sontera“ atstovais. Sandoris turėtų būti baigtas artimiausiomis savaitėmis.

Beje, neoficialiomis žiniomis, kai kurie akcininkai atsisakė parduoti akcijas, už kurias esą pažadėta sumokėti po 1 litą.

Registrų centro tinklalapyje pateikiama informacija rodo, kad bendrovė „Sontera“ buvo įregistruota tik praėjusią savaitę – balandžio 25 dieną. Bendrovei vadovauja Arnoldas Zaveckas.

Nurodyta „Sonteros“ veikla apima daugybę sričių: „didmeninė ir mažmeninė prekyba; gamyba; statyba; konsultacijos; teisinės paslaugos; buhalterinės paslaugos; remonto ir restauravimo darbai; pramoginė veikla; tarpininkavimo paslaugos; finansinė išperkamoji nuoma (lizingas); transportavimas; marketingas; krovinių vežimas; reklama; pakrovimo darbai; žemės sklypų įsigijimas gyvenamųjų ir/ar administracinių pastatų statybai; nekilnojamojo turto pirkimas/pardavimas; nekilnojamojo turto agentūrų veikla; įvairios kitos paslaugos; įvairios kitos įstatymų nedraudžiamos paslaugos bei kitokia verslo veikla, kurios nedraudžia Lietuvos Respublikos teisės aktai“.

Registrų centro tvarkomo Juridinių asmenų registro duomenimis, 100 proc. šios bendrovės akcijų priklauso UAB „Finhill". Vienintelis šios bendrovės akcininkas yra UAB „ŽIA valda", o direktorius – Gediminas Žiemelis.

Pagrindinės „ŽIA valdos“ pajamos – valdymo mokesčiai ir dividendai iš valdomų bendrovių, investicinė veikla ir turto (akcijų ir nekilnojamojo turto) pirkimas ir pardavimas. Kaip skelbiama bendrovės interneto svetainėje, tiesiogiai ar per dukterines ir antrines įmones kompanijos nuosavybėje esantys aktyvai po paskolų gali būti vertinami 35 mln. eurų. Visų įmonių, į kurias yra investavusi „ŽIA valda“, bendra metinė apyvarta siekia 75 mln. eurų.

Žurnalo „Veidas“ vertinimu, „ŽIA valda“ yra vienas didžiausių Lietuvos žemvaldžių.

Visos trys minėtos bendrovės – „Sontera“, „Finhill“ ir „ŽIA valda“ yra registruotos tuo pačiu adresu Vilniuje – Smolensko g. 10.

„Finhill“ Juridinių asmenų registre buvo įregistruota šių metų vasario 1 dieną. Ji skelbiasi esanti sparčiai besivystanti ir sėkmingai veikianti konsultacinė bendrovė, kurios tikslas – padėti savo klientams kuriant ir/ar vystant savo verslą, t. y. steigiant pasirinktos teisinės formos įmones, rengiant įvairius investicinius projektus, siekiant pritraukti finansavimą, įsigyjant naujas įmones, parduodant savąsias, ieškant strateginių partnerių. Be to, žadama teikti investicines paslaugas.

„ŽIA valda“ akcininkas G. Žiemelis DELFI pareiškė, kad ši bendrovė žiniasklaidos verslu neužsiims. „ŽIA valda“ žiniasklaidos verslu neužsiima ir neplanuoja užsiimti. UAB „Finhill“ teikia paslaugas padėdama steigti, įsigyti, parduoti, pertvarkyti įmones, teikia konsultacija. „Valstiečių laikraščio“ įsigijimas susijęs su šia veikla“, - teigė jis.

Apie galimas permainas „Valstiečių laikraštyje“ DELFI rašė dar kovo pradžioje. Tuomet J. Švoba teigė dėl senyvo amžiaus ir sveikatos greičiausiai paliksiantis pareigas ir perduosiantis jas sūnui Gediminui.

Du kartus per savaitę pasirodančio „Valstiečių laikraščio“ redakcijoje dar praėjusių metų pabaigoje pradėta kalbėti apie pokyčius, tačiau konkrečios informacijos leidinio vadovybė nepateikė. DELFI turimais duomenimis, Švobų šeimai priklauso daugiau nei pusė leidinio akcijų, likusios – buvusiems ir esamiems darbuotojams.

Nepatvirtintomis DELFI žiniomis, „Valstiečių laikraščio“ akcijų paketą sudaro 800 tūkst. akcijų, kurių nominali vertė – 1 litas. 2004 metais laikraštis atnešė 200 tūkst. litų pelno, 2005 metais patyrė 500 tūkst. litų nuostolių, finansinė ataskaita už praėjusius metus Registrų centrui dar nepateikta.

„Valstiečių laikraštis“ leidžiamas nuo 1940 metų. Taip buvo pervadintas iki tol ėjęs Žemės ūkio rūmų laikraštis „Ūkininko patarėjas”. 1991-aisiais leidinys buvo reorganizuotas į uždarąją akcinę bendrovę, o netrukus privatizuotas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją