Tačiau nerimą kelia veiksmai prieš žiniasklaidą – ypač kai kuriose Azijos bei Pietų Amerikos valstybėse, taip pat Rusijoje. Rusijos vyriausybė vis labiau mėgina užspeisti nepriklausomas žiniasklaidos priemones. Be to, Maskva nori apriboti interneto naudojimą, teigiama pranešime.

Likus dviem dienoms iki visame pasaulyje minimos Spaudos laisvės dienos, „Freedom House“ vadovė Jennifer Windsor antradienį įspėjo, kad „po išpuolių prieš žiniasklaidą neišvengiamai reikia laukti išpuolių prieš kitas demokratines institucijas“.

Valstybinės žiniasklaidos darbas pernai buvo ribojamas ir Pietų Amerikos valstybėse Venesueloje, Argentinoje ir Brazilijoje. Azijos šalyse – Kinijoje, Vietname ir Irane – 2006 metais vėl įkalinta daug žurnalistų ir interneto vartotojų, teigia „Freedom House“.

Tailande, Šri Lankoje ir Filipinuose spaudos laisvė kentėjo nuo politinių perversmų, Malaizijoje ir Pakistane – nuo griežtesnės žiniasklaidos kontrolės.

Tuo metu Nepale, Kambodžoje ir Indonezijoje žiniasklaidos padėtis pagerėjo. Vertinant spaudos laisvę, prasčiausia padėtis yra Šiaurės Korėjoje. Tarp penkių šalių, kuriose spaudos laisvės padėtis yra blogiausia, dar yra Birma, Turkmėnija, Kuba bei Libija.

Situacija pagerėjo Italijoje. Ši šalis po Silvio Berlusconi pasitraukimo iš vyriausybės vadovo posto spaudos laisvės srityje vėl gali būti laikoma laisva.

Iš 195 vertintų šalių laisvomis šioje srityje paskelbtos 74, iš dalies laisvomis – 58, nelaisvomis – 63.