„Būtų juokinga neigti ar nutylėti didelių pinigų įtaką žiniasklaidai. Nupirkta informacija politinių kampanijų metu, netgi prieš prasidedant oficialiai rinkimų kampanijai“, - didžiausias žiniasklaidos ydas vardijo R. Gudaitis. Taip pat jis išskyrė žiniasklaidoje paplitusias nepažymėtą, tačiau užsakytą informaciją bei paslėptas reklamos formas.

Pasak R.Gudaičio, nutylimi žiniasklaidos savininkų, daugiausia periodinės spaudos savininkų, duomenys. Inspektorius taip pat atkreipė dėmesį į valstybės pinigų naudojimą užsakomajai informacijai ir beatodairišką jos skelbimą, kuri, anot R. Gudaičio, įgyja skandalingą mastą.

„Skaitytojas, klausytojas, žiūrovas apgaudinėjamas sudarant regimybę, kad informacija skleidžiama žiniasklaidos ir žurnalistų, nors už ją mokama dukart“, - kalbėjo žurnalistų etikos sargas.

Anot jo, informacijos pirkimo, pardavimo sandoriai kenkia žiniasklaidos profesiniam lygiui. R. Gudaitis pastebi, kad lengviausias kai kurių žurnalistų kelias – gauti valstybės institucijų viešųjų ryšių skyrių parengtą informaciją.

Inspektorius pastaraisiais metais pastebi skundų dėl garbės, orumo ir privatumo pažeidimų gausėjimą. Anot jo, taip yra, nes pernelyg dažnai nepaisoma žmogaus teisų, nesilaikoma galiojančių teisės aktų, etikos standartų. Be to, piktnaudžiaujama tuo, kad nemaža dalis visuomeninės dar deramai nevertina savo teisių.

Atskira problema – Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimai, lavonų nuotraukų publikavimas. Už įstatymo pažeidimus etikos inspektorius jau pradėjo išrašinėti administracinių teisės pažeidimo protokolus. „Tačiau kaip gali jaustis nubaustieji, jeigu jie mato, kad populiariausiu dienraščiu save vadinantis „Lietuvos rytas“, konkrečiai jo vyriausiasis redaktorius, pažeidinėja įstatymus?“, - retoriškai klausė R. Gudaitis.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertizės skyriaus vedėja Silvija Ladygienė piktinosi laikraštyje „L.T.“ pirmadienį išspausdintomis Kelmės rajone žuvusių broliukų, gulinčių karstuose, nuotraukomis. Anot jos, vaikų nuotraukas ir duomenis apie juos buvo galima skelbti vykstant paieškai, tačiau juos suradus informacijos skelbimas turėjo būti nutrauktas. Už tai Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba ketina konstatuoti įstatymo pažeidimą. „Jeigu nėra reikalo nustatyti jo tapatybės, mirusio žmogaus kūno rodyti negalima“, - priminė S. Ladygienė.

Anot R.Gudaičio, bus siekiama, kad nuolat lavonų nuotraukas spausdinantys bulvariniai leidiniai negalėtų naudotis spaudai taikomomis Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatomis.

Žurnalistų etikos inspektorius nagrinėja asmenų skundus ir pareiškimus dėl visuomenės informavimo priemonėse pažeistos jų garbės ir orumo, dėl teisės į privataus gyvenimo apsaugą pažeidimo ir asmens duomenų tvarkymo pažeidimo.

Pagal savo kompetenciją inspektorius atlieka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą, vertina, kaip informuojant visuomenę laikomasi Visuomenės informavimo įstatyme ir kituose įstatymuose nustatytų visuomenės informavimo principų.

Žurnalistų etikos inspektorių 5 metų kadencijai skiria Seimas. R. Gudaitis etikos inspektoriumi dirba antrą kadenciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją