Kaip DELFI sakė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė, teismas bylos nagrinėjimo nutraukimą motyvavo tuo, kad tai yra ne šio teismo kompetencija ir nurodė pareiškėjams kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą.

Nutraukus bylos nagrinėjimą panaikinamas ir teismo sprendimas laikinai stabdyti LRTK išvadų įsigaliojimą. Dar spalį VAAT transliuotojų prašymu laikinai sustabdė LRTK sprendimą, todėl reklama tarp žinių buvo transliuojama iki šiol.

Į teismą dėl LRTK sprendimo panaikinimo kreipėsi UAB "Laisvas ir nepriklausomas kanalas", UAB "Tele-3", UAB "Baltijos TV", UAB "Penktas kanalas" ir VšĮ "Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija" (LRT).

LRTK išaiškinimą, pagal kurį reklama tarp skirtingų žinių laidos rubrikų yra draudžiama pateikė po to, kai rugsėjį įsigaliojo naujos Visuomenės informavimo įstatymo nuostatos.

Nauja įstatymo redakcija įtvirtino žinių laidos sąvoką, kurioje žinių laida apibrėžiama kaip "vientisa programos dalis, susidedanti iš aktualios visuomenei informacijos apie politiką, ekonomiką, kultūrą, sportą, orus ir kitas sritis".

Kadangi įstatymas draudžia pertraukti reklama žinių laidas, jeigu jos trunka trumpiau negu 30 minučių, kai kurie transliuotojai, siekdami apeiti šį įstatymo reikalavimą, žinių laidas dirbtinai suskirsto į dalis, kiekvieną žinių rubriką pateikdami kaip atskirą laidą ir tarp jų įterpdami reklamą. Taip, Komisijos nuomone, pažeidžiamas žinių laidos vientisumas, apribojama žiūrovo teisė gauti vientisą objektyvią informaciją.

Tuo tarpu LRT generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis DELFI sakė dar nežinantis, ar televizijos vėl kreipsis į teismą dėl reklamos per žinias.

"Dabar reikia pasitarti ir žiūrėsime, kokie bus mūsų tolimesni veiksmai", - sakė jis.

Tačiau pašnekovas tvirtino, kad LRTK išaiškinimas yra pernelyg griežtas lyginant su kitose šalyse taikoma praktika.

"Mes sutinkame, kad "Žiniose" prie žinių reklamos neturėtų būti, bet kuo čia dėtas sportas ir orai. Visame pasaulyje leidžiama juos remti", - tvirtino K. Petrauskis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją