Liko nesupratęs


Mindaugas (vardas pakeistas- red.past.) su Delfi redakcija pasidalijo savo kredito reitingo ataskaitomis. Kaip tikino, dar liepą, jam pačiam turint dvi paskolas, šis reitingas buvo pats aukščiausias ir siekė 0,33 proc. (A klasė).

Remiantis pačioje ataskaitoje pateikta informacija tai reiškė, kad šio žmogaus patikimumas išties labai aukštas arba kitaip, yra labai palankios sąlygos kredito suteikimui ar prekių/paslaugų įsigijimui išsimokėtinai.

Vyras teigia, kad situacija pradėjo keistis jam grąžinus vieną iš turėtų paskolų. Štai jau šių metų pradžioje reitingas smuko iki 0,39 proc. (A klasė).

Nors šis kritimas – nežymus, daugiausia klausimų sukėlė balandžio mėnesio duomenys. Mindaugui grąžinus ir antrą paskolą, reitingas iš A nukrito iki B (iki 0,55 proc.).

„Niekada nesu pradelsęs mokėjimo, šiuo laikotarpiu dėl jokių papildomų paskolų nieko nederinau, užklausų dėl paskolų gavimo nedariau. Kitaip tariant, nedariau nieko, kas galėtų turėt įtakos kredito reitingui“, – pasakojo jis.

Kaip pridūrė, panašu, kad kuo mažiau skolų turima, tuo prastesnis kredito reitingas, ironizavo Mindaugas.

Paaiškino, kaip skaičiuoja


Lietuvos banko atstovai tikino, kad jie neskaičiuoja gyventojų kredito reitingo ir tokios veiklos neprižiūri. Bankas tik suteikia galimybę pasitikrinti savo kredito istoriją. Tai galima padaryti paskolų rizikos duomenų bazėje. Tiesa, kredito reitingas, kaip tikino, joje nėra matuojamas.

„Creditinfo“ atstovė Aušrinė Motiejūnienė aiškino, kad įmonė išanalizavo asmens kredito istoriją ir reitingų pokyčius.

Ji tikino, kad automatiškai skaičiuojamas kredito biuro reitingas nesiremia faktiškai prisiimtų paskolų informacija ir tai yra visiškai nesusiję dalykai.

„Prieš daugiau nei dvejus metus asmuo kreipėsi į finansų įstaigas užklausdamas dėl paskolos galimybės. Kol ėjo šis 24 mėn. terminas ir neatsirado skolų, žmogus buvo vertinamas geriau.

Šiuo atveju turime atspirties tašką, kad buvo domėtasi paskolos galimybėmis ir daryta prielaida, kad įsipareigojimas buvo prisiimtas. Kadangi pas mus jokių neigiamų įrašų neatsirado, vadinasi, jis įmokas mokėjo tvarkingai, o dėl to, kad galima skola mokama tvarkingai – asmuo reitinguojamas aukščiau.

Kai pasibaigė šis užklauso galiojimo laikas, ji nebėra vertinama ir tada asmuo vertinamas, kaip neturintis šios istorijos“, – apie tai, kodėl kredito reitingas sumažėjo, aiškino atstovė.

Ji pabrėžė, kad turimi ir vykdomi asmens įsipareigojimai įmonės nėra vertinami, todėl, šiuo atveju, net jei žmogus ir turėtų, tarkime, automobilio lizingo paskolą, ją mokėtų tvarkingai, įmonė to nežinotų, nes gali turėti tik „neigiamą informaciją“.

„Tai, kad asmuo per minėtą laiką grąžino dvi paskolas, reitingui įtakos neturėjo. Tai nėra vertinama“, – pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)