LNK žinios apsilankė Halės turguje. Nors žmonių yra, tačiau prekybininkė Vanda pasakoja esanti nepatenkinta. Nuo metų pradžios ji pirkėjų sulaukė kur kas mažiau. Kad žmonės taupo ir perka mažiau, juntama jau kuris laikas. Mažmeninė maisto, gėrimų ir tabako prekyba tris mėnesius iš eilės nukritusi 7 procentais.

„Mes vis tiek matysime metinį maisto produktų vartojimo kritimą, būtent dėl to, kad infliacijos rodiklis lieka pakankamai aukštas. Plius, gali būti, kad balandį-gegužę mes matysime nedidelį Lietuvos vartotojų lūkesčių pakritimą, nes prasidėjo daugiau nerimo dėl ekonomikos perspektyvos ir dėl recesijos. Žinoma, kad įtakos turės ir tolesnis palūkanų augimas“, – teigia ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Aleksandras Izgorodinas

Mėsos prekybininkė Vanda teigia, kad ją kol kas gelbėjo turistai ir Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai. Tačiau pastebima, kad dabar jau ir jų apsipirkti užsuka mažiau.

„Jie mums labai padeda. Nors kiti juokiasi, kad mūsų žmonės važiuoja į Lenkiją apsipirkti, bet čia buvo jiems laisvos dienos ir jie atvažiavo. Labai gerai mums buvo. O ši savaitė liūdna“, – dalijasi moteris.

Teoriškai, sumažėjus vartojimui, kainos turėtų kristi. Tačiau praktikoje taip nėra. Balandį pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vis dar brango, o lyginant su pernai, tuo pačiu laiku buvo net 17 procentų brangesnis. Taip skaičiuoja „Pricer.lt“.

„Piniginė masė tiek verslui, tiek valdžiai, PVM ir visa kita – auga. Reiškia, nukrito keliais procentais, tarkim, pardavimai, bet, jeigu imti tik maisto prakybą, ji balandžio mėnesį pinigais augo 13 procentų“, – aiškina „Pricer.lt“ atstovas Petras Čepkauskas.

Petras Čepkauskas

Anot ūkininkų, pirkėjai daro didelį spaudimą kainoms, tačiau rimtų priežasčių maistui atpigti nėra. Žemės ūkio produktų gamybos sąnaudos yra didelės, o derlius mažėja.

„Deja, bet derlius tikrai bus mažesnis, dėl to, kad buvo labai brangios trąšos. Ūkininkai pasirinko strategiją nevartoti, nenaudoti tiek trąšų tiek, kiek naudojo ir, automatiškai, mažiau sunaudotų trąšų – mažesnis derlius“, – pasakoja Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.

Ekonomistas prognozuoja, kad maistas pigs jau artimiausiu metu. Vasarą galime išgirsti naują terminą – defliacija. Tai reiškia situaciją, kai kainos krenta kelis mėnesius iš eilės.

„Maisto produktai tikrai gali pradėti mažėti dėl atpigusios naftos, dujų, trąšų ir dėl to, kad žmonės vis labiau ir labiau riboja vartojimą, kas didins motyvaciją maisto gamintojams šiek tiek mažinti savo kainas“, – teigia A. Izgorodinas.

Raimundas Juknevičius

Tačiau kainų analitikams tai skamba kaip dar vienas akių dūmimas.

„Bus ir spaudoje, ir visur pasakoma, kad štai, infliacija sumažėjo, nuėjo į nulį, bet pirkėjas ateis prie lentynų ir žiūrės, kad viskas tas pats“, – teigia P. Čepkauskas.

Anot jo, ar maistas pigs, priklausys nuo verslininkų nuotaikų. Gali būti, kad kainos nemažės ir visus metus. Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas R. Juknevičius LNK žinioms išsako kiek kitokią nuomonę.

„Karalius, nustatydamas kainą, yra vartotojas. Ir vartotoją, be abejo, bandoma priversti mokėti daugiau, bet tik iki tokio lygio, kiek jis sutinka mokėti daugiau“, – teigia jis.

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad balandį mėnesinė infliacija buvo artima nuliui. Po 15 mėnesių tai buvo pirmasis ženklas, kad bendras kainų lygis nebekyla.

Visą reportažą galite pažiūrėti čia: