Kalbėdamas apie priežastis, kodėl ECB jau gegužę galėtų nebedidinti palūkanų normų, jis aiškino, kad tam yra kelios priežastys.

Kaip tikino, pirmoji susijusi su JAV bankų rinka. Anot ekonomisto, jei JAV bankrutuos daugiau bankų, tai gali paveikti Europos bankus ir jų norą skolinti gyventojams, o tai vėsins investicijas. Infliaciją taip pat gali mažinti energetikos, naftos ir kitų žaliavų kainų kritimas.

„Todėl ECB artimiausiu metu gali sustoti didinti palūkanų normas, nes, techniškai žiūrint, infliacijai nebėra tokių grėsmių, kokias matėme metų pradžioje.

Dar vienas dalykas, tiek JAV, tiek euro zonoje bazinės palūkanos jau pasiekė tą lygį, kuris yra skausmingas. Nes kreditavimo apimtys euro zonoje mažėja, palūkanų našta tiek įmonėms, tiek gyventojams – auga, o jei ECB toliau kels palūkanas, toks agresyvus jų didinimas prives prie to, kad pradėsime matyti įmonių bankrotų bangą“, – įspėjo ekonomistas ir tikino, kad tai gali paliesti ne tik Europos šalis, bet ir Skandinaviją.

Aleksandras Izgorodinas

A. Izgorodinas patikslino, kad palūkanų pikas yra pasiektas arba dabar, arba jis jau visai netoli.

„Jei ECB kovą nebūtų pakėlęs palūkanų, jis būtų pasiuntęs labai didelį nerimą dėl situacijos bankų sektoriuje, bet manau, kad I šių metų pusmetį palūkanų normų pikas tikrai bus pasiektas, o antrą pusmetį ECB bus priverstas net mažinti bazines palūkanų normas“, – prognozavo ekonomistas.

Jis skaičiavo, kad bazinės palūkanų normos galėtų pradėti mažėti jau rudenį.

„Vasarą ateis recesija, bet ECB dar palūkanų nemažins, jie norės pažiūrėti, kokio lygio recesija bus, o spalis-lapkritis gali būti tas laikas, kai palūkanos bus mažinamos.

Jos bus mažinamos pamažu, o vidutinė bazinė palūkanų norma, ties kuria, tikriausiai, ECB sustos, bus maždaug 2-2,5 proc.“, – sakė jis.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus neseniai teigė, kad ECB pradėtas palūkanų normų didinimas yra „kartus, tačiau būtinas vaistas, kovojant su infliacija“.

Taip pat, jo nuomone, ECB kol kas nesustos kelti palūkanų normų, tačiau kiek gegužę jos galėtų būti didinamos, nepasakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)