Alina pasakoja dirbanti pagal individualios veiklos pažymą, todėl mokesčius įprastai mokanti kartą per metus. Deklaravus pajamas, kaip tikina, įprastai sumos būna apvalios ir tenka sumokėti nuo 5 iki 7 tūkst. eurų mokesčių, kuriuos sudaro valstybinis socialinis draudimas (VSD), privalomas sveikatos draudimas (PSD) bei gyventojų pajamų mokestis (GPM).

Tačiau problema kaskart, anot jos, ne didelės sumos, tačiau SEB banke esantys pinigų perlaidų limitai, kuriuos kiekvienais metais savo banko sąskaityoje tenka kelti.

„Pagal SEB banko tvarką, pati limitą pakelti galiu berods iki 4000 eurų, tad tenka kiekvieną kartą pildyti paraišką ir prašyti pakelti limitus, nurodyti, kam reikia to kėlimo, tų pinigų“, – sakė ji ir stebėjosi, jog tam, kad sumokėtum mokesčius, turi „tiek vargti.“

„Maža to, tenka laukti apie 3 dienas vadybininko skambučio, kuris dar kartą pasitikslina, kam man reikia pakelti limitus, aptaria grįžimą prie įprastų limitų nuo kito mėnesio.

Šiandien banko konsultantė pasakė, kad tos 3 dienos reikalingos, kad įvertintų pinigų mano sąskaitoje pagrįstumą (!). Beje, gaunu tik pinigus iš klientų, visi – realios įmonės, su kuriomis dirbu ne pirmus metus.

Labai keista situacija“, – stebėjosi ji.

SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė aiškino, kad standartiniai pinigų pervedimo limitai jų interneto banke ir mobiliojoje programėlėje yra 4 000 Eur dienos ir 10 000 Eur mėnesio.

„Jie nustatyti siekiant apsaugoti klientus nuo galimų sukčiavimo atvejų ir dėl kitų saugumo priežasčių. Prireikus didesnių operacijų limitų, atsižvelgdamas į savo poreikius ir individualią situaciją, klientas gali juos pasididinti kreipdamasis į banką, nuotoliniu būdu telefonu ar interneto banke arba atvykęs į banko skyrių“, – pasakojo atstovė.

Ji sutiko, kad limito didinimo procedūra gali užtrukti iki trijų darbo dienų, o tai priklauso nuo limitų dydžio, finansinės operacijos sumos ar kitų įvairių veiksnių.

„Todėl visuomet rekomenduojame klientams iš anksto įvertinti, kiek pinigų planuoja pervesti per tam tikrą laikotarpį ir iš anksto pagalvoti, jei planuojamas tam tikras sandoris (automobilio pirkimas, lėšų dovanojimas, didesnis mokesčių mokėjimas ar kt.), ar nereiks padidinti turimo operacijų limito.

Atkreipiame dėmesį, kad tuo atveju, jei klientams periodiškai reikia atlikti didesnius pinigų pervedimus, jie gali kreiptis ir dėl nuolatinio pinigų pervedimo limito padidinimo, kad to nereikėtų daryti kaskart prireikus“, – sakė SEB atstovė.

Kaip buvo teigiama, SEB bankas vykdo Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo ir kitų teisės aktų reikalavimus, todėl didelį dėmesį skiria principo „Pažink savo klientą“ įgyvendinimui.

„Įstatymas įpareigoja finansų įstaigas vykdyti nuolatinę klientų dalykinių santykių stebėseną, suprasti jų vykdomus sandorius bei pasirinkti tinkamas priemones klientų lėšų bei turto šaltiniams nustatyti ir patikrint“, – pridūrė I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)