Oksana pasakojo kaupianti II pakopos pensijų fonde, tačiau pernai, finansų rinkoms patyrus nuosmukį, ji praradusi nemenką sumą.

2022-ųjų pradžioje jos fondo sąskaitoje buvo 8171 Eur, bet metų gale nelikę nė 7 tūkst., o prarasta suma iš viso sudarė 1224 Eur.

Visgi, kaip aiškino, labiausiai pikta, kad nepaisant to, jog buvo netekta ženklios sumos, „Swedbank“ bankas dar nuskaitė ir turto valdymo mokestį, kuris siekė beveik 37 Eur.

„Jų biznis tikrai „ne į minusą“, bet savo mokestį jie sėkmingai sau nuėmė.

Valstybės požiūris tikrai stebina, mums daromi nuostoliai, bet bankas neprisiima jokios atsakomybės, o sėkmingai nuima savo pinigėlius.

Lieka retorinis klausimas, ar tikrai viskas žmonių labui, ar bankų gerovei? Kai nors ir neša mums nuostolius, sau nuostolių jie nedaro“, – pyko Oksana.

„Swedbank“ investicijų valdymo direktorius Tadas Gudaitis dar anksčiau „Delfi“ aiškino, kad turto valdymo mokestis reguliuojamas įstatymais ir yra fiksuotas – jis siekia ne daugiau kaip 0,5 proc. nuo sukaupto turto vertės ir 0,2 proc. turto išsaugojimo pensijų fonde.

Tą patį patvirtino ir Lietuvos bankų asociacija (LBA).

„Turto valdymo mokestis reguliuojamas įstatymais ir yra skirtas pensijų fondų turto administravimo kaštams padengti.

Jis yra fiksuotas – nepaisant fondų grąžos, nėra nei didinamas, nei mažinamas, ir siekia ne daugiau kaip 0,5 proc. nuo sukaupto turto vertės bei 0,2 proc. turto išsaugojimo pensijų fonde. Šis mokestis yra įskaičiuotas į nustatomą fondo vieneto kainą ir nėra išskaitomas atskirai iš kiekvieno kliento.

Į jį įtraukti visi įmanomi atskaitymai ir išlaidos, tokios, kaip audito, depozitoriumo, prekybos vertybiniais popieriais ir kt.“, – teigė LBA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)