Viena kavinės lankytoja prisimena, kad prieš dešimtmetį kava buvo perpus ar net tris kartus pigesnė. Vis dėlto jauna moteris neplanuoja rečiau lankytis kavinėje.

„Iš tikrųjų, ne, nes patinka ir norisi. Tai tenka kažką kitą aukoti. 3,90 euro‟, – gėrimo puodelio kainą įvardija pašnekovė.

Bendrovės „Reitan Convenience Lithuania“, kuriai priklauso ir kavinių tinklas „Caffeine“, vadovas Saulius Žilėnas sako, kad kavos kaina vidutiniškai artima 3 eurams.

„Vidutinio puodelio kaina šiandien – 2,90 Eur. Tiek kainuoja vidutinis puodelis latės ir kapučino kavų, tai yra pačios populiariausios šiandien kavos. Žinoma, kavos kaina gali svyruoti.

Mažesnis puodelis gali siekti 2,30–2,50 euro. Didelis puodelis, tarkime, su pienu be laktozės arba su augaliniu pienu, gali būti ir arti 4 eurų. Kaina gali labai svyruoti, bet iš principo ji šiandien artima 3 eurams‟, – sakė jis.

Anot vadovo, kainos augimas per metus vartotojui vis dėlto buvęs mažesnis nei sąnaudų augimas pačiai bendrovei.

„Pati pardavimo kaina, būtent mūsų tinkle vidutiniškai augo apie 8 proc., ir tai tiktai maža dalis to, kiek brango tiek tiesioginės sąnaudos, kurios lemia kavos kainą, tiek ir netiesioginės, kurios papildomai daro įtaką, – nuoma, elektros energijos ištekliai ir panašiai‟, – teigė S. Žilėnas.

Jis pabrėžė, kad smarkiai augo pieno kaina, o šis produktas naudojamas jau minėtiems gėrimams ruošti.

„Žaliavinės sąnaudos, ypač su pieno brangimu priešakyje, brango daugiau nei 30 proc. Populiariausios kavos, kaip latė, kapučinas tikrai turi daug pieno savo sudėtyje‟, – sakė „Reitan Convenience Lithuania“ vadovas.

Jo teigimu, klientai kainomis nesiskundžia.

„Šiek tiek brango, bet tų didelių pokyčių, kur klientai atkreiptų dėmesį, pasijaustų, mes pastaraisiais metais neturėjome‟, – tikino jis.

Viena reportaže kalbinta moteris sako, kad kainos Lietuvoje išties nemažos.

„Pastaruoju metu kavos kaina prilygo Skandinavijos šalių, kur, man atrodo, visiškai kitas pragyvenimo lygis. Labai tiksliais skaičiais nepasakysiu, bet jausmas toks.

Espresas visur kainuoja apie 1–1,50 euro, Lietuvoje – daugiau kaip 2 eurus. Amerikietiška kava (Americano) irgi turėtų būti iki 2 eurų‟, – skaičiuoja lankytoja.

Dar vienas kalbintas vyras sako, kad per dieną kavinėje išleidžia iki 8 eurų, tačiau tiek jam kainuoja vos du puodeliai.

„Kelis metus lankausi, tai keliais centais pabrango, bet nelabai į tai atkreipiau dėmesį. Kadangi daugiausiai dirbu iš kavinių, tai tenka lankytis vos ne kiekvieną dieną. Vienas, du puodeliai per dieną. Jeigu vienas, tai maždaug 3,50–4 eurai. Iki 7–8 eurų per dieną‟, – skaičiuoja žmogus.

Čia galite pažiūrėti LNK video: